<RETURN
TO ENGLISH VERSION> <ПОВЕРНУТИСЬ
ДО УКРАЇНСЬКИХ СТОРІНОК> <ВЕРНУТЬСЯ
К РУССКИМ СТРАНИЦАМ>
Цілюща сила
"бджолиного хліба".
Юрій Сенчук, професійний
пасічнк.
Під дією ферментів меду,
секретів залоз бджіл та інших чинників пилок у комірках щільників через
деякий час перетворюється в пергу – цінний білковий корм, який в давнину
називали "бджолиним хлібом".
В перзі багато корисних
речовин, які корисні для здоров'я і бджоли і людини. Так, пилок кульбаби
і осоту містить багато каротиноїдів, які в організмі людини перетворюються
в вітамін А (ретинол), який запобігає ослабленню зору. Щоденне вживання
5-6 г перги протягом трьох тижнів створює необхідні запаси цього вітаміну
в організмі людини на період, коли надходження каротиноїдів з іншими продуктами
харчування обмежене.
Перга багата стеринами,
які в організмі людини перетворюються в вітамін Д (кальциферол), необхідний
для продукування гормону, відповідального за формування і міцність кісток.
Вживання лише 1,5 – 2 г в день повністю задовольняє потребу людини в цьому
вітаміні і цим самим зміцнює м'язи і кістки. Особливо це важливо для літніх
людей, у яких збільшена ламкість кісток.
Багата перга і вітаміном
Е (токоферолом). Він захищає ліпіди клітинних мембран від окислювального
руйнування, що особливо важливо при впливові на шкіру прямих сонячних променів.
Нестача вітаміну Е проявляється апатією, неврозами, розладами рухів, ослабленням
скелетних м'язів. Можливо, з дією цього вітаміну пов'язане збільшення потенції
при вживанні перги. Для забезпечення добової потреби в вітамінові Е достатньо
споживати 5 г перги.
Кількість в перзі вітаміну
С, лікувальна і профілактична дія якого широко відомі, залежить від її
ботанічного походження. Для попередження цинги досить вживати 10 мг цього
вітаміну на добу. Така його кількість міститься в 5 – 6 г перги.
Перга може бути додатковим
джерелом і вітамінів групи В, нестача яких викликає порушення роботи нервової
системи, поганий апетит, задишку, розлади шлунково – кишкового тракту,
набряків рук і ніг, болісних відчуттів у ногах.
Арахідонова, лінолева
та ліноленова кислоти, які також містяться в перзі, є попередниками простагландинів
– гормонів, які регулюють діяльність чоловічої статевої системи. Особливо
багато цих кислот в пилкові кульбаби.
Унікальність перги
як лікарського продукту полягає в наявності в ній одночасно всіх амінокислот.
Вони регулюють в організмі людини біохімічні процеси, відповідальні за
підтримання життя. Їх присутністю пояснюється ранозаживлююча властивість
перги.
Окрім входження в склад
білків, окремі амінокислоти самостійно впливають на процеси, які відбуваються
в організмі. Наприклад, аргінін сти мулює роботу імунної системи та гормону
росту людини. Глутамінова кислота необхідна для розвитку і росту м'язів,
сприяє підтриманню нормального кислотно – лужного балансу. Серин бере участь
в метаболізмі жирів, виробленні антитіл. З тирозином пов'язані розвиток
пам'яті, синтез адреналіну. Лізин захищає організм людини від багатьох
вірусів.
До початку сторінки
<RETURN TO
ENGLISH VERSION> <ПОВЕРНУТИСЬ ДО
УКРАЇНСЬКИХ СТОРІНОК> <ВЕРНУТЬСЯ
К РУССКИМ СТРАНИЦАМ>
Вебмайстер
Юрій
Мирний
|