Бджільництво в Україні
<RETURN TO ENGLISH VERSION>  <ПОВЕРНУТИСЬ ДО УКРАЇНСЬКИХ СТОРІНОК>  <ВЕРНУТЬСЯ К РУССКИМ СТРАНИЦАМ>

Джмелі теж здатні навчатись...
Larry O'Hanlon, Discovery News.

      Це цікаве дослідження стосується того, що джмелі є розумними істотами. На цей раз про здатність спостерігати за своїми побратимами і дечому в них навчитись.
      Здатність навчатись спостерігаючи за іншими особинами приписують зазвичай лише деяким птахам, морським ссавцям, приматам. Але це нове дослідження демонструє, що це стосується і деяких комах.
      "Бджоли можуть навчатись самостійно або вчитись у інших," стверджує дослідник джмелів Бредлі Уорден (Bradley Worden) з Університету Арізони.
       Щоб протестувати здатність до навчання, Уорден і його колеги встановили скляний "спостережний пункт", де джмелі, що знаходились в ньому, могли спостерігати за іншими, які збирали нектар з різних квітів. При цьому ті особини, які були на волі, були попередньо навчені брати поживу з штучних квітів лише певних кольорів.
       "Це чисто спостереження, без винагороди," наголосив Уорден, акцентуючи увагу на відмінності від традиційних способів навчання собак та інших тварин.
Трохи згодом ізольованим джмелям відкрили доступ до такого ж набору квітів. Джмелі-спостерігачі тут же відправились за поживою саме до таких квітів, на яких вони через скло бачили своїх побратимів!
       У другому експерименті дослідники з Арізони зробили муляжі джмелів і помістили їх на певні квіти або підвісили на нитці поряд. Після чого джмелям-спостерігачам надали можливість на протязі кількох хвилин оглянути, що робиться за склом.
Виявилось, що "фальшиві" джмелі, які не можуть послати ніяких хімічних чи інших сигналів, так само зацікавили джмелів-спостерігачів, як і перед цим справжні, повідомляє Уорден.
       "Цікаво було дізнатись, що це характерно і для джмелів," прокоментував вищесказане дослідник поведінки тварин Беннет Галеф (Bennett Galef) з Макмастерського університету в Канаді. "Це загальна риса поведінки соціальних тварин і джмелі теж соціальні. Медоносні бджоли, як відомо навчаються спостерігаючи "танці", які їм демонструють інші. До інших, на диво спостережливих, істот належать мурашки, цвіркуни та восьминоги."
       З ним перегукуються слова Ларса Чіттка (Lars Chittka), дослідника з коледжу Королеви Марії Лондонського університету: "Медоносні бджоли і джмелі давно розглядаються як "інтелектуали світу комах." Моя команда знайшла в них багато пізнавальних здібностей, таких як послідовне навчання (навчання на базі раніше отриманих знань. Прим. перекладача), класифікація предметів, формування понять і рахування. До всього цього додається ще й те, що комахи можуть отримувати інформацію одна від одної."
       Досліди Уордена з джмелями це черговий "гвіздок у домовину" ідеї про фундаментальні відмінності в розумових здібностях хребетних і безхребетних тварин, вважає Чіттка: "Слід відмовитись від ідеї, що комахи – це лише "рефлекторні механізми", через їх короткий вік та нібито слабкі розумові здібності."

В оригіналі, англійською мовою, ви можете прочитати цю статтю за цим лінком: 
http://dsc.discovery.com/news/briefs/20050905/smartbee.html

Переклад з англійської Юрій Мирний.



Коротко…

ВВС повідомило про ще одне дослідження, яке провів згаданий вище Ларс Чіттка (Lars Chittka) та художник Юліан Уолкер (Julian Walker). 
Для досліду було взято три сім"ї джмелів, які ніколи не бачили квітів, тобто утримувались в умовах лабораторії. Джмелям запропонували визначитись у своїх симпатіях до чотирьох картин: "Соняшників" Вінсента ван Гога, "Вази з квітами" Поля Гогена і ще двох, на яких квітів не було взагалі. 
Джмелі з однаковою методичністю вивчили всі картини, але перевагу все ж віддали саме тим картинам де були квіти, сідаючи при цьому саме на квіти… яких вони до цього ніколи не бачили. Причому з двох останніх їм більше виявились до вподоби "Соняшники" Вінсента ван Гога.
Правда тут треба віддати належне не лише кмітливості джмелів, а і таланту художників, які у своїх творах змогли передати важливу інформацію не лише нащадкам-людям, а і джмелям, які не шукали в них естетичну насолоду, а лише джерело поживи.

Вінсент ван Гог "Соняшники".
На протязі життя художник створив більше десятка полотен на яких зображені ці незвичайні квіти.

До початку сторінки

<RETURN TO ENGLISH VERSION>  <ПОВЕРНУТИСЬ ДО УКРАЇНСЬКИХ СТОРІНОК>  <ВЕРНУТЬСЯ К РУССКИМ СТРАНИЦАМ>


bigmir)net TOP 100
Вебмайстер Юрій Мирний