БДЖІЛЬНИЦТВО В УКРАЇНІ - головна сторінка

Бібліотечка журналу
АГРОСВІТ УКРАЇНИ.

Журнал "Агросвіт України" за підтримки інтернет-видання "Бджільництво в Україні"
запрошує переглянути деякі статті, які публікувались у нашому журналі. 
Розділ постійно поповнюється!

< ПРО ЖУРНАЛ | ПЕРЕЛІК СТАТЕЙ >


Найпрестижніше зібрання бджолярів всієї України вітає «Мелісу-93» з перемогою.


У кожній області України ми маємо щонайменше одного-двох потужних виробників пасічного реманенту, вуликів і обладнання. Та ні один з них не може скласти достойну конкуренцію Агропромисловій фірмі «Меліса-93».
2-го жовтня на найпрестижнішому зібранні бджолярів всієї України, святкуванні «Бджолиних дев’ятин» на «Пасіці діда Василя», за підсумками Всеукраїнського конкурсу, який проводила Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України і редакція журналу «Агросвіт України», директор Агропромислової фірми «Меліса-93» Микола Іванович Лемішев був нагороджений кубком і дипломом «Краща продукція 2010 року».
Учасники зібрання були в захваті від представлених експонатів пасічного реманенту фірми «Меліса-93».
Через тиждень, у рідних пенатах, Микола Іванович отримав свою другу нагороду. Мешканці смт Пісочин, Харківського р-ну, Харківської обл. удостоїли його звання «Почесний громадянин смт Пісочин».
Минуло обмаль часу і Агропромислова фірма «Меліса-93» порадувала пасічників України своїм новим винаходом.
У попередньому номері журналу надавалась інформація про нові модифікації медогонок «Меліси-93» та пульти управління ними. Поява потужних радіальних і касетних медогонок потребувала і більш потужного пульта управління. Цією проблемою займалося багато фірм-виробників пасічного обладнання та фірма «Меліса-93» знову випередила усіх і уже запустила в серійне виробництво пульт управління медогонкою нового покоління ПЕМ-250. На відміну від попередніх пультів, цей пульт може управляти електродвигуном потужністю до 1 кВт.
Пульт управління (привід електричний для медогонки) ПЕМ-250 надійний в роботі і при коректному його використанні за призначенням може служити пасічникові все його життя.
Перед початком експлуатації встаткування обслуговуючий персонал повинен бути ознайомлений з інструкцією, яка викладена в паспорті.

Призначення
Електричний привод для медогонки (далі - ел. привід) призначений для використання на пасіках при виготовленні товарного меду в польових і стаціонарних умовах.
Електричний привід може бути встановлений на медогонках всіх видів, як на стандартних хордових двох, трьох або чотирьох рамкових, так і на радіальних медогонках.
Застосування цього електричного привода різко скорочує трудомісткість робіт і витрати часу при відкачці товарного меду й, як наслідок, одержання більшої кількості меду.
Конструктивно всі частини електричного привода: електродвигун зі шківом на валу, блок керування з панеллю керування й шнуром підключення до електромережі виконані в одному корпусі, див. мал. 1.

Принцип роботи
Електродвигун електропривода працює в імпульсному режимі, що забезпечує його високу економічність при споживанні електричної енергії й стабільність швидкості обертання при зміні навантаження (кількості й маси медових рамок).
Електропривод компактний, легкий у настроюванні, установці й експлуатації.

Підготовка до роботи
Перед установкою електропривода на медогонку необхідно зняти ручний привод з поперечної планки й ведену шестірню (шків) з вала барабана медогонки.
Закріпити шків з перехідником на валу барабана медогонки.
У поперечці, на місці кріплення електропривода, тобто на відстані 175 мм від центра осі барабана медогонки, просвердлити отвір діаметром   8,1 – 8,5 мм.
Надягти ремінь на шківи й відрегулювати висоту малого шківа, переміщаючи його по осі двигуна.
Зробити натяг ременя привода шляхом переміщення крон¬штейна кріплення електропривода по поперечці медогонки з наступним затягуванням болта кріплення.
Увага!!!
Натяг ременя повинен бути достатнім для передачі крутного моменту електропривода, але не більше. У противному випадку електропривод буде споживати підвищений струм від акумулятора.
Підключити живлення електропривода до клем акумулятора, при цьому загориться індикатор "Питание".

Порядок роботи
• Вставити підготовлені для відкачки рамки в касети.
• Регуляторами «Скорость» установити необхідну швидкість обертання медогонки в зворотному напрямку. Збільшення швидкості обертання здійснюється шляхом обертання регулятора «Скорость» за годинниковою стрілкою, а зменшення – проти.
• Регулятором «Время» установити час обертання в зворотному напрямку. Збільшення тривалості обертання здійснюється обертанням регулятора за годинниковою стрілкою, зменшення – проти.
• Пуск медогонки здійснюється натисканням кнопок «Пуск вліво» або «Пуск вправо (коли світиться індикатор «Питания»).
• Для екстреної зупинки або зупинки до заданого часу обертання, необхідно нажати кнопку «Стоп».
• При тривалих перервах у роботі від’єднайте затиски живлення від клем акумулятора щоб уникнути його розрядки.
• Коли напруга на акумуляторі зменшиться до 10V і менше, двигун електропривода вмикатися не буде (навіть при роботі індикатора).
Примітки: Для кислотних АКБ (акумуляторних батарей) при напрузі 11,05V глибина розряду АКБ - 75%, при напрузі 10,5V глибина розряду АКБ – 100%.

Рекомендації з експлуатації приводу
• Електропривод може бути встановлений на медогонці протягом усього сезону без зняття, а акумулятор бажано відключати наприкінці кожного робочого дня.
• Враховуючи що умови відкачки меду протягом всього сезону різні, необхідно перед початком кожної відкачки відрегулювати швидкість і час обертання медогонки. В подальші дні до завершення відкачки меду регулювання не потрібно.
• Якщо в медогонку ставляться молоді рамки, то немає необхідності робити переустановки часу. Зупинку медогонки можна виконати кнопкою "Стоп".
• Небажано експлуатувати електропривод при напрузі живлення 10,5V і нижче, тому що електродвигун може не розвивати необхідної швидкості обертання, що позначається на якості відкачки меду з рамок. Глибокий розряд акумулятора не бажаний, тому що знижує термін його експлуатації.
• Не рекомендується з’єднувати електропривод з акумулятором довгими проводами, тому що можливе значне падіння напруги в проводах і на електроприводі напруга живлення буде менша, що теж позначається на якості відкачки меду.
• Надмірний натяг ременя приводить до підвищеного розряду акумуляторної батареї й підвищеному зношуванню підшипників електродвигуна.
• Розвертаючи касети з рамками для відкачки їх з однієї й іншої сторони, зовсім не обов’язково змінювати напрямок обертання медогонки. Це зовсім не впливає, ні на якість, ні на час відкачки меду, тому що комірки стільників мають дуже малий кут нахилу й, перебуваючи в касеті медогонки, розташовуються майже перпендикулярно до стінки корпуса медогонки.

Гарантії виробника
Електропривод має гарантію протягом 12 місяців від дня продажу.
У межах гарантійного терміну виробник зобов’язується безкоштовно замінити або відремонтувати електропривод, що він вийшов з ладу, за умови дотримання споживачем правил експлуатації й зберігання, викладених у паспорті, який додається до виробу.
Умовою безкоштовного гарантійного обслуговування є дбайлива й правильна експлуатація з дотриманням вимог паспорта.
Гарантія не поширюється на ушкодження, що виникли в результаті підключення до джерела живлення напругою більше 15V або змінного струму, а також при наявності ушкоджень, що виникли при ударі й при влученні усередину блоку керування або електродвигуна води, іншої рідини, бруду.
Увага! Гарантія не дійсна, якщо електропривод був розібраний або ремонтувався покупцем самостійно.
Отримати додаткові консультації, замовити та придбати електропривод керування медогонкою, медогонки, пасічний реманент та інше обладнання фірми «Меліса-93» можна 
за адресою: 62416, Харківська обл., Харківський р-н, 
смт Пісочин, вул. Технологічна, 1-А. 
Тел. (057) 742-24-12. 
Тел./факс (057) 742-24-13.
www.melisa93.com.ua

Інформація про пульт управління медогонкою нового покоління ПЕМ-250 (?Лемішев М.І.) публікується вперше. 
Про інші новинки Агропромислової фірми «Меліса-93» читайте в наступних номерах журналу.
 

Агросвіт України, №6, 2010 рік.


"Агросвіт України" - це журнал рубрики якого створює не редакція, а самі читачі. Фактично це 5 журналів в одному, що сприяє налагодженню відносин між усіма фахівцями аграрного сектору. Тому у наших читачів немає необхідності передплачувати велику кількість специфічних видань.
Журнал виходить 12 разів на рік. Передплатний індекс 74572.

< ПРО ЖУРНАЛ | ПЕРЕЛІК СТАТЕЙ >



"БДЖІЛЬНИЦТВО В УКРАЇНІ" - ВАШ ВІРТУАЛЬНИЙ ДОВІДНИК І ПОРАДНИК.


bigmir)net TOP 100