БДЖІЛЬНИЦТВО В УКРАЇНІ - головна сторінка

Бібліотечка журналу
АГРОСВІТ УКРАЇНИ.

Журнал "Агросвіт України" за підтримки інтернет-видання "Бджільництво в Україні"
запрошує переглянути деякі статті, які публікувались у нашому журналі. 
Розділ постійно поповнюється!

< ПРО ЖУРНАЛ | ПЕРЕЛІК СТАТЕЙ >


Агротуризм – єдиний шанс від зубожіння селян, пасічників, фермерських та рибницьких господарств.

Ми вже повідомляли, що враховуючи нову загрозу, яка насувається на аграріїв, редакція журналу «Агросвіт України» започаткувала нову рубрику «Школа агротуризму».
Слід усім зрозуміти, що максимум років через чотири, а то й раніше нас очікує обвал цін на сільськогосподарську продукцію. Уникнути цього практично неможливо.
Дуже часто доводиться чути: «Дайте нам європейські ціни!» А чи задумуються автори цих гасел, що відбудеться з аграріями, якщо до нас дійдуть європейські ціни на продовольчі товари?
На сьогодні у країнах Європи ціни майже на усі товари, зокрема і продовольчі, значно нижчі за наші. Окрім того, вони мають значно вищу якість. Зубожіння і крах, ось що чекає селян, пасічників, дрібних фермерів та рибні господарства. Ситуація ускладнюється через недолугу політику Уряду і влади в цілому. Виживуть і процвітатимуть тільки «земельні боси», які оплутали павутиною практично усю Україну. Вони однозначно виживуть, тому що саме під них формуються і приймаються на Верховній Раді усі законодавчі акти. Ось такі «веселощі» чекають нас у майбутньому.
Єдиний шанс уникнути зубожіння селян, пасічників, фермерських та рибницьких господарств – це розвиток агротуризму.
Не лякайтесь труднощів, не все тут так складно, як може здатися на перший погляд.
Давайте розглянемо, що таке агротуризм.
Ще півроку тому не знали, що таке агротуризм навіть урядовці та депутати Верховної Ради. Більшість чиновників і зараз плутає агротуризм з сільським зеленим туризмом. Дехто вважає, що агротуризм – це приїзд городян у село для того, щоб попрацювати разом з селянами в полі, саду, на пасіці чи на городі. Десь рік тому і ми дуже мало знали про цей напрям в аграрному секторі, і як усі, відносили його до Міністерства культури та туризму.
Вивчення Європейського досвіду в Фінляндії, Швеції, Австрії, Німеччині, Словаччині та Польщі допомогло нам зрозуміти суть агротуризму і на сьогодні редакція «Агросвіт України» має найбільшу базу в Україні, яка буде викладена на сторінках нашого журналу упродовж 2009-2011 років. Накопичена база настільки велика, що для того, щоб викласти її на шпальтах журналу протягом року, знадобилось би випускати журнал не щомісяця, а щотижня, але це призвело б до значного подорожчання передплатної ціни журналу, на що ми не можемо піти через економічну кризу в країні. На сьогодні, незважаючи на високу вартість поліграфії та різноманітну цінну інформацію, ми зберігаємо найнижчу ціну в Україні, щоб журнал був доступний по передплаті для усіх прошарків населення незалежно від достатку.
Агротуризм немає нічого спільного з туристичними агентствами, готелями та сільським зеленим туризмом. Сільський зелений туризм надає послуги на узбережжі моря, в горах чи навіть у звичайному селі за принципом звичайного готелю. Окрім ночівлі, він може запропонувати харчування з продуктів, придбаних на ринку, якість яких далека від стандарту органічної продукції.
Агротуризм, на відміну від сільського зеленого туризму, передбачає наявність у господаря клаптика землі, на якому вирощують органічну (екологічно чисту) продукцію, якою він годує відпочивальників. Землю не обов’язково мати свою, її можна орендувати у земельних пайових власників. Що стосується бджолярів, орендарів водойм, вишивальників, різьбярів, ковалів та інших сільських ремісників, то вони можуть створювати свої агротуристичні садиби або кооперуватись через місцеву асоціацію з власниками агротуристичних садиб для забезпечення програми дозвілля відпочиваючих туристів. Про це докладніше ми поговоримо в наступних номерах журналу.
На відміну від звичайного туризму, агротуризм надає відпочивальникам безпосередній контакт з природою, тишу і свободу пересування, можливість активного відпочинку і заняття спортом, щоденне спостереження за життям селян і безпосередній контакт з родиною господаря, пізнання історії і культурних традицій села (регіону) та його фольклору, контакт з домашніми тваринами та отримання органічних (екологічно чистих) продуктів харчування.
Найскладніший із перелічених важелів агротуристичної садиби – це отримання органічної (екологічно чистої) продукції.

Докладніше про організацію агротуризму на європейському рівні можна прочитати в розділах:
- школа ландшафтного дизайну;
- школа органічного землеробства;
- школа облаштування водойм в саду;
- міні-техніка.

На сторінках журналу ви також ознайомитеся з облаштуванням агротуристич¬ної садиби: покрівля, каміни, душеві кабіни, гідромасажні системи, сантехніка і каналізаційні системи, сауни, господар¬ські приміщення, системи опалення і енергозбереження, сонячні колектори та інші види альтернативної енергії, котли, колонки, альтанки, малі і великі архітек¬турні форми, басейни, гідромасажні комбіновані ба¬сейни, присадибні ставки, фон¬тани, садівництво і зимові сади, рибництво, органічне збереження овочів та фруктів, екзотичне і сільськогосподарське тваринництво, бджіль¬ництво, ветеринарія, догляд за сільськогосподарськими і декоративними рослинами, вирощування органічної екологічно чистої продукції для туристів, теплиці і тепличне облаштування, системи поливу і зрошення та організація відпочинку.

Володимир Тарасюк
Агросвіт України, №12 за 2008 рік.

Передплатний індекс щомісячного журналу "Агросвіт України" – 74572.
Передплатна ціна на рік – 47 грн. 30 коп.


"Агросвіт України" - це журнал рубрики якого створює не редакція, а самі читачі. Фактично це 5 журналів в одному, що сприяє налагодженню відносин між усіма фахівцями аграрного сектору. Тому у наших читачів немає необхідності передплачувати велику кількість специфічних видань.
Журнал виходить 12 разів на рік. Передплатний індекс 74572.

< ПРО ЖУРНАЛ | ПЕРЕЛІК СТАТЕЙ >



"БДЖІЛЬНИЦТВО В УКРАЇНІ" - ВАШ ВІРТУАЛЬНИЙ ДОВІДНИК І ПОРАДНИК.


bigmir)net TOP 100