БДЖІЛЬНИЦТВО В УКРАЇНІ - головна сторінка

Бібліотечка журналу
АГРОСВІТ УКРАЇНИ.

Журнал "Агросвіт України" за підтримки інтернет-видання "Бджільництво в Україні"
запрошує переглянути деякі статті, які публікувались у нашому журналі. 
Розділ постійно поповнюється!

< ПРО ЖУРНАЛ | ПЕРЕЛІК СТАТЕЙ >


Розвиток агротуризму в бджільництві
та отримання органічної (екологічно чистої) бджолопродукції

Інформація для всіх без винятку, з правом розміщення на всіх сайтах України та передруком без погодження з редакцією в інших виданнях за умови повного розміщення тексту статті. Скорочення та наведення цитат не дозволяється.
На відміну від інших видань України, редакція журналу завжди переймалася конкретними питаннями, як і де бджолярі та інші сільськогосподарські виробники можуть додатково заробити гроші, щоб видряпатися із складного економічного становища. Для цього ми курируємо щосуботні ярмарки з продажу бджолопродуктів та сільськогосподарської плодоовочевої продукції власного виробництва у м. Києві (за місце платити не потрібно). В кожному номері журналу друкуються місячні графіки виставок і виставок ярмарок по усій території України. В журналі функціонує безкоштовна для передплатників рубрика «Базар». Враховуючи специфіку журналу, ми намагаємося налагодити зв’язок бджолярів з іншими галузями господарства та проводимо журналістські розслідування випадків отруєння бджіл, про що повідомлялось у газеті № 19 (115), жовтень 2008 р., стаття «Чи можна зберегти бджолосім’ї, птахів і людей від отруєння отрутохімікатами?». Беручи участь у міжнародних виставках, редакція постійно шукає найсучасніше обладнання, яке дасть змогу отримати продукцію відповідно до європейських стандартів. Лідером року стала публікація про сушарки, які не тільки економічні, а й забезпечують якість пилку, яка відповідає стандартам усіх країн світу. Нам дуже приємно, що багато бджолярів скористалися нашою порадою. А ще приємніше те, що ми отримали багато позитивних відгуків.
Газету «Пасека, пчела, здоровье» ми розглядаємо як чудове доповнення до нашого журналу. Тому не випадково, коли визначаємо проведення журналістських розслідувань, ми враховуємо кількість передплатників газети.
Шукаючи нові шляхи заробляння грошей бджолярами та іншими сільськогосподарськими виробниками, редакція зупинилася на зеленому туризмі та органічному землеробстві.
Питання розвитку сільського зеленого туризму редакцію цікавили давно. Вступ України до СОТ та перспектива в недалекому майбутньому стати асоційованим членом Євросоюзу сприятиме корінним змінам в економіці України. До речі, Україна мала змогу стати асоційованим членом Євросоюзу уже влітку 2008 року. На заваді стала недолуга українська влада.
Та попри все розвиток країни не зупинити. Через 3—4 роки, а можливо, і значно раніше нас очікує обвал цін на бджолопродукцію та майже всю сільськогосподарську продукцію власного виробництва та її неконкурентоспроможність з продукцією інших країн світу, що, в свою чергу, призведе до зубожіння та краху багатьох бджолярських, фермерських і рибницьких господарств. Доволі важко буде і селянам, для яких головним засобом існування є селянське подвір'я.
Та не все так і погано, як малюють нам противники вступу до Євросоюзу. Я впевнений, що протягом 2009 року редакція переконає наших читачів у цьому, не залишивши жодного сумніву.
Розсудіть самі. Нас уже привчили до щоденного зростання цін. І повірте, що зниження ціни на абсолютну більшість товарів сприйматиметься не так уже і погано. Окрім того, якщо своєчасно провести переорієнтацію основних напрямків діяльності дрібних фермерів, орендарів водойм та простих селян, то негативних наслідків можна уникнути майже цілком.
Одним із найперспективніших напрямків не згасання, а розвитку українського села є агротуризм, на який можуть робити ставку бджолярі, селяни, фермери та орендарі водойм. Тому в № 11 журналу за 2007 р. редакція започаткувала рубрику «Зелений туризм на селі та воді». На жаль, після виходу трьох номерів редколегія часопису зрозуміла, що рубрика є на рівні уже давно існуючого журналу «Туризм сільський зелений», який за 12 років свого існування так і не зміг зрушити справу з мертвої точки. Щоб уникнути долі цього журналу, ми вирішили узяти на рік тайм-аут.
А щоб не відкривати Америки через кватирку, а ввійти, як і годиться, через двері, редакція протягом шести місяців послідовно вивчала ведення сільського зеленого туризму у Фінляндії, Швеції, Австрії, Німеччині та Словаччині. Ми багато пізнали нового, але найбільше під час відвідування навчального семінару в Польщі.
Ми щиро вдячні Міністерству закордонних справ Республіки Польщі, Національному центру сільськогосподарського дорадництва і розвитку села Республіки Польща, Національній асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України, Павлу Прушеку — керівнику проекту та всім, хто взяв активну участь в організації семінару.
Саме поїздка до Польщі дала можливість поставити крапку в багатьох питаннях і пришвидшити відкриття нової рубрики «Школа агротуризму». До рубрики віллються уже існуючі «Бджільництво», «Школа ландшафтного дизайну», «Присадибне рибництво», «Рибництво», «Садівництво», «Рослинництво» і «Тваринництво». Додатково з’явиться рубрика – «Школа отримання органічної (екологічно чистої) продукції». Куди увійдуть усі види продукції без винятку. Усе має відповідати євростандарту.
Ми познайомимо Вас з багатьма варіантами облаштування агротуристичної садиби: будинку, саун, системи опалення і вентиляції, господарських будівель, альтанок, малих і великих архітектурних форм, зовнішніми і внутрішніми аксесуарами садиби, басейнів, фонтанів, догляду за декоративними і сільськогосподарськими рослинами, організації дозвілля відпочиваючих (екскурсії, трудотерапія, рибна ловля, прогулянка на воді з використанням різних плавучих засобів, змагання) тощо. Отримає продовження для багатьох улюблена рубрика «Міні-техніка», без якої немислиме існування жодної агротуристичної садиби. Велика увага приділятиметься отриманню кредитів, страхуванню та законодавчим актам.
У всіх країнах світу розвиток агротуризму тісно пов'язаний з національними традиціями регіонів: мистецтвом, виробами народних майстрів та художньою самодіяльністю. Щоб заохотити людей брати участь в аматорських гуртках, редакція продовжить рубрику «Село живе, доки лунає в ньому пісня». Ми з задоволенням розмістимо на сторінках часопису фотографії ансамблів, які ви надішлете до редакції.
Головне завдання рубрики «Школа агротуризму» — використовуючи досвід Польщі та інших країн Європи, навчити селян, фермерів, орендарів водойм заробляти гроші на агротуризмі, тобто на організації відпочинку міського населення в сільській місцевості.
Агротуризм буде успішним в Україні, якщо він розвиватиметься на європейському рівні. А навчити як це зробити — це теж одна із головних місій редакції «Агросвіт України».
Започатковуючи рубрику «Школу агротуризму», ми розраховуємо на активну підтримку Міністерства аграрної політики, Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України, Комітету рибного господарства України, голів обласних і районних державних адміністрацій, Братства бджолярів України, Спілки пасічників України, Укррибгоспу та голів сільських рад у плані доведення інформації до населення через організовану передплату журналу «Агросвіт України» і газети «Пасека, пчела, здоровье». А хто і як, окрім редакції журналу «Агросвіт України», бажає на ділі допомагати селянам, покаже час. Про це ми теж будемо інформувати наших читачів. Правдивість інформації, принциповість та своєчасність — головні тези нашої редакції.
Для забезпечення успіху в агротуризмі економічно доцільно створити районні асоціації, куди мають увійти бджолярі, дрібні фермери, орендарі водойм, селяни, які виявлять бажання перейматися цією справою, та голови сільських рад, які насправді зацікавлені, щоб не тільки вижило, а і розквітло рідне село. Ще раз загострюю Вашу увагу, що чим Вас більше, тим це економічно вигідніше. В цьому Ви переконаєтеся на практиці.
Редакція допомагатиме в створенні асоціацій районам, де не менше 100 передплатників журналу «Агросвіт України». 25% може бути передплатників газети «Пасека, плела, здоровье». Тобто має бути не менше 75 передплатників журналу «Агросвіт України» і 25 передплатників газети «Пасека, пчела, здоровье». Якщо одна людина передплачує журнал і газету, то в залік іде як два передплатники. Якщо журнал передплачує сільська рада, то в залік іде як три передплатники.
Ваш успіх залежить від Вас самих.
Передплачуйте щомісячний журнал «Агросвіт України» (передплатний індекс 74572, передплатна ціна на рік 47 грн 30 коп., журнал у липні і серпні не виходить) та газету «Пасека, пчела, здоровье», і ми зробимо усе, щоб Ви не розчарувалися в нас.
Я вітаю усіх читачів з відкриттям цієї необхідної для сьогодення рубрики!
І хай нам усім допоможе Господь!

З повагою.
Головний редактор журналу
«Агросвіт України»
Володимир Тарасюк
 

Агросвіт України, №11 за 2008 рік

"Агросвіт України" - це журнал рубрики якого створює не редакція, а самі читачі. Фактично це 5 журналів в одному, що сприяє налагодженню відносин між усіма фахівцями аграрного сектору. Тому у наших читачів немає необхідності передплачувати велику кількість специфічних видань.
Журнал виходить 12 разів на рік. Передплатний індекс 74572.

< ПРО ЖУРНАЛ | ПЕРЕЛІК СТАТЕЙ >



"БДЖІЛЬНИЦТВО В УКРАЇНІ" - ВАШ ВІРТУАЛЬНИЙ ДОВІДНИК І ПОРАДНИК.


bigmir)net TOP 100