БДЖІЛЬНИЦТВО В УКРАЇНІ - головна сторінка

Бібліотечка журналу
АГРОСВІТ УКРАЇНИ.

Журнал "Агросвіт України" за підтримки інтернет-видання "Бджільництво в Україні"
запрошує переглянути деякі статті, які публікувались у нашому журналі. 
Розділ постійно поповнюється!

< ПРО ЖУРНАЛ | ПЕРЕЛІК СТАТЕЙ >


Багатосімейний вулик-павільйон «Бджоляна»
(від 10 до 100 бджолосімей).

Просто, дешево і зручно. Так можна сказати про мій вулик-павільйон "Бджоляна",  де можна застосовувати будь-який метод пасічникування. У ньому протягом року можна підтримувати відповідний тепловий режим і за будь-якої пого¬ди можна виконувати всі роботи, пов'язані з доглядом і утримуванням бджіл і навіть вночі при червоному світлі. Він забезпечує нормальне освітлення, вентиляцію, збереження тепла і будь-який об'єм вулика залежно від сили сім'ї. За рахунок тепла від сімей температура в ньому на 5— 10°С більше ніж зовні, а якщо ще постави¬ти загальний підігрівач, то можна підтримувати в ньому відповідний тепловий режим і не треба ніяких зимівників. Всі процеси в ньому регулюються пасічником.
Бджоли збирають не тільки нектар, пилок з навколиш¬нього середовища, а і всю ту позитивну енергетику, яка на¬копичується в ньому і передається людині і продуктам бджіл, збільшуючи їх якість і цілющі властивості. Повітря в ньому в 5—6 разів стерильніше, ніж зовні. Подихавши цим повітрям і можна позбутися багатьох хвороб.
У такому вулику і бджоли стають зовсім іншими — змінюється їх менталітет, збільшується медопродуктивність, довше живуть і робляться миролюбними. Їх дуже легко роз'єднувати і об'єднувати. Так я при переході з одноматочного до двоматочного ставлю надставку з решіт¬кою над спільною стінкою на них, знявши тільки стельові дощечки і не було випадку загибелі маток.
Мій метод — це двоматочне утримування, а на деякий час і 3-, 4-маточне у 12-рамочних лежаках з постановкою над спільною стінкою двох гнізд 3-4 магазинні 10 рамочні надставки з закріпленою до нижнього магазина ганеманівської решіткою, що дає можливість пересовувати їх з одного гнізда на друге при потребі. У дві магазинні надс¬тавки можна ставити гніздові рамки. Такий метод дає мож¬ливість весною до цвітіння саду наростити потужні бджо¬лосім'ї і отримати максимальну продуктивність у виробництві продуктів бджіл. Такі бджолосім'ї получають інтен¬сивну енергію ройових бджіл по медпродуктивності і будівництві стільників і кількість робочих бджіл у них біль¬ше ніж бджіл годувальниць в 5—10 разів. На початку квітня випускаю матку з кліточки - хатки, даю підігрів павільйону до 20°С і через день у навісні годівниці задньої стінки зали¬ваю одну склянку сиропу. В таких умовах матка максимально відкладає яйця і до цвітіння садків всі 12 рамок за-червлені. Як тільки зацвітуть перші медоноси то даю рам¬ки на будівництво стільників. Не шукаючи маток, ставлю над спільною стінкою двох гнізд магазин з прибитою решіткою і у міру його заповнення ставлю ще наступний. З гнізда я меду не беру, а тільки з магазинів.
Наприкінці липня відбираю медові рамки і формую гнізда в зиму, взявши маток у кліточки-хатки, де вони пе¬ребувають всю зиму аж до квітня місяця наступного року. Кліточку-хатку я зробив з багатофункціональної пересилочної кліточки В.А.Гайдаря, розрізавши кришку на дві частини і додавши частину штампованої ганеманівської решітки з 1-3 пазами. Я звертаюсь до Василя Антоновича, щоб він вдосконалив свою кліточку і, висилаючи своїх ма¬ток, додавав ще і до неї кришку з ганеманівськими пазами, яку треба змінити у кліточці під час заселення туди маток у зиму. Скільки таких пазів на кришці треба і де їх прорізати, і як краще, то треба проекспериментувати, і таку кришку виготовити. В такій кліточці матка постійно перебуває в контакті з бджолами, не відчуває себе ізольованою і збері¬гає сили і здоров'я, щоб з квітня по липень працювати з максимальною яйцекладкою. Так вона працює 4 місяці і в кінці липня знов іде на відпочинок. За безрозплідний пе¬ріод всі кліщі загинуть, бо не мають умов для розмножен¬ня і не треба ніяких антибіотиків, щоб їх знищити і забруд¬нити продукти бджіл. А це здоров'я бджіл і людей, які вжи¬вають ці продукти. Для виробництва стільникового меду, я виготовив бездротову рамку, прорізавши пази у верхній і бокових планках, які дають бджолам напрямок будівницт¬ва стільника, а нижню планку змістив до одного боку бо¬кових планок. Можна у таку рамку натягувати дріт, давати смужки вощини і вощину , а можна і без неї — наші пращу¬ри це не робили, а бджоли самі знають, як її збудувати. Такі рамки треба ставити в гніздо так, щоб середня планка завжди була з правого боку відносно льотка, тоді бджолам відпадає такий процес як перемагнічування їх.
Наші пращури мед не відкачували, а вирізали стільнико¬вий мед і вживали його разом з воском. Напевно, вони зна¬ли, що при жуванні його з такими продуктами як хліб, каші, морква, буряк, огірки, яблуки та інші виділяється слина, яка розчиняє віск і перетворює його в речовину, яка легко зас¬воюється організмом. А в 100 г воску є 4000 мг вітаміну А, який йде на життєдіяльність корисної мікрофлори і регене¬рацію її. Вся вживана їжа з допомогою цієї мікрофлори пе¬ретравиться, клітини отримають повноцінне живлення, і не буде ніякого дисбактеріозу. При відкачуванні меду зни¬жується його якість, а від металевого дроту утворюються шкідливі окисли і такий мед легко фальсифікувати.

Іван Присяжний, пасічник-практик.
 
 

Бездротові рамки і збудовані на них стільники 
з магазинними надставками та кліточками-хатками для зимівлі маток.
 

Бездротові стільники 
з кліточками-хатками для зимівлі маток
 


 

Рамка для виробництва стільникового меду.
 
 

Від редакції:

Перед тим як надрукувати статтю Івана Присяжного, її обговорили в широкому колі бджолярів, багато з яких не погоджуються з думками автора відносно запропоно¬ваного способу боротьби з кліщем Вароа. Вони вважають, що вироблені на медозборі бджоли відійдуть, а ті бджоли, які вий¬дуть з розплоду будуть уражені кліщем Вароа, що не сприяє благополучній зимівлі. Але кожен автор має право на свою власну думку. Хотілось би отримати підтвердження ідеї Івана Миколайовича Присяжного від пасічників, які багаторазово випробували запропонований метод боротьби з кліщем. В супе¬речці народжується істина. А істина це найголовніше. Ви можете писати нам на електронну адресу auv@voliacable.com
 
 

«Агросвіт України», №5, 2007

"Агросвіт України" - це журнал рубрики якого створює не редакція, а самі читачі. Фактично це 5 журналів в одному, що сприяє налагодженню відносин між усіма фахівцями аграрного сектору. Тому у наших читачів немає необхідності передплачувати велику кількість специфічних видань.
Журнал виходить 12 разів на рік. Передплатний індекс 74572.

< ПРО ЖУРНАЛ | ПЕРЕЛІК СТАТЕЙ >



"БДЖІЛЬНИЦТВО В УКРАЇНІ" - ВАШ ВІРТУАЛЬНИЙ ДОВІДНИК І ПОРАДНИК.


bigmir)net TOP 100