БДЖІЛЬНИЦТВО В УКРАЇНІ - головна сторінка

Бібліотечка журналу
АГРОСВІТ УКРАЇНИ.

Журнал "Агросвіт України" за підтримки інтернет-видання "Бджільництво в Україні"
запрошує переглянути деякі статті, які публікувались у нашому журналі. 
Розділ постійно поповнюється!

< ПРО ЖУРНАЛ | ПЕРЕЛІК СТАТЕЙ >


ЩОБ НЕ "ОБПЕКТИСЯ" НА СОЛОДКОМУ!

Фальсифікація меду — це додавання до бджолиного меду різних домішок або підміна натурального меду іншими схожими на нього продуктами. Найчастіше в місцях безконтрольного продажу за натуральний мед видають штучний мед і так званий інверт — суміш меду, цукру й води Як домішки, які додають до натурального меду для збільшення його маси, використовують сахарозу крохмаль, крейду, патоку, технічну ГЛЮКОЗУ, борошно, желатин тощо. Іноді фальсифікацію можна встановити відразу — за смаком (у фальсифікату він прісний, з присмаком цукрового сиропу, що переходить у нудотно-солодкий) і запахом (аромат не виражений або нагадує запах старих стільників). Але найчастіше обман можливо виявити тільки лабораторно-хімічним аналізом меду, у процесі якого визначають вміст у випробуваному зразку води, цукру, його оптичну активність, діастазне число, реакцію на гідроксиметилфурфурол тощо, і потім порівнюють отримані результати з відповідними показниками натурального меду, передбаченими державним стандартом.
Наявність домішок у меді бджолиному виявити нескладно. Пробу меду (бажано з дна посуду) поміщують у пробірку й розчиняють у дистильованій воді. Якщо розчин дасть осад — домішки є. Вміст у медові крохмалю встановлюють за посинінням розчину під час додавання в нього кількох крапель йоду; крейди — за скипанням розчину під час додавання будь-якої кислоти; цукрової патоки — за випаданням білої осуги під час додавання азотнокислого срібла (ляпісу) або жовто-білої осуги — додавши ацетату свинцю й метилового спирту. Такі аналізи зобов'язана робити кожна лабораторія на ринку на першу вимогу покупця.
Варто знати, що фальсифікатом вважається також перегрітий натуральний мед, що втратив внаслідок цього свою біологічну цінність та цукровий сироп перероблений бджолами на мед.
Найпоширеніший продаж фальсифікованого меду на стихійних ринках.
Фактів продажу фальсифікованого меду на щосуботніх ярмарках у м. Києві, графік яких постійно друкується в журналі "Агросвіт України" не виявлено, що вигідно відрізняє їх від стихійних ринків.
 

«Агросвіт України», №5, 2007

"Агросвіт України" - це журнал рубрики якого створює не редакція, а самі читачі. Фактично це 5 журналів в одному, що сприяє налагодженню відносин між усіма фахівцями аграрного сектору. Тому у наших читачів немає необхідності передплачувати велику кількість специфічних видань.
Журнал виходить 12 разів на рік. Передплатний індекс 74572.

< ПРО ЖУРНАЛ | ПЕРЕЛІК СТАТЕЙ >



"БДЖІЛЬНИЦТВО В УКРАЇНІ" - ВАШ ВІРТУАЛЬНИЙ ДОВІДНИК І ПОРАДНИК.


bigmir)net TOP 100