БДЖІЛЬНИЦТВО В УКРАЇНІ - головна сторінка

Бібліотечка журналу
АГРОСВІТ УКРАЇНИ.

Журнал "Агросвіт України" за підтримки інтернет-видання "Бджільництво в Україні"
запрошує переглянути деякі статті, які публікувались у нашому журналі. 
Розділ постійно поповнюється!

< ПРО ЖУРНАЛ | ПЕРЕЛІК СТАТЕЙ >


Як я борюся з осами.

Мабуть, немає потреби говорити про те, якої шкоди бджолам завдають оси. У цьому переконався кожен бджоляр, особливо якщо його пасіка була розміщена у саду.
Особисто я боровся з осами кілька років підряд — і безрезультатно. З другої половини липня і до кінця жовтня ця боротьба набувала особливо гострого характеру. Становище ускладнювалося ще й тим, що моя стаціонарна пасіка базувалася в помологічному саду, де вистачало смачних соковитих груш, яблук, слив, які й сприяли швидкому розмноженню ос.
До речі, оси негативно впливають не лише на ведення бджільництва, а й садівництва. Плоди особливо цінних сортів груш, яблук, слив, абрикосів, і навіть черешень в окремі роки були уражені на 50—60 %.
За чотири роки я випробував усі відомі засоби боротьби з осами: розшукував і руйнував їхні гнізда, на дашках вуликів виставляв пастки тощо. Та, на жаль, жоден із заходів не приніс бажаних результатів: оси розмножувалися набагато швидше, ніж я їх знищував.
І тоді прийшла ідея використати принцип побудови старовинної мухоловки. На склозаводі я замовив мухоловки кількох варіантів. Але лише одна з них перевершила усі мої сподівання — за один світловий день знищувала 80—140 шкідливих комах. Крім того, у пастку потрапляли метелики, воскова міль, мухи.

Будова осоловки
Осоловка — це прозора посудина з високим випуклим дном, у центрі якого є отвір діаметром 40—45 мм. Верхня частина посудини закінчується шийкою з отвором 15—17 мм, що закривається скляною або дерев'яною пробкою. Через нього можна очищати осоловку від "улову", а також мити її невеличким їжачком або щіточкою.
У нижній частині посудини є три ніжки заввишки 12—15 мм кожна. У посудину наливаю 150—200 мл фруктового чи ягідного сиропу, який забродив. Ефективно осоловка спрацювала, коли замість сиропу я залив фруктовий оцет, на одну третину розбавлений водою. Запах оцту приваблює і шершнів, але відлякує бджіл. Встановлюю осоловку на дашку одного з вуликів або на лавку чи табуретку висотою на 40—50 см від землі.
 

Принцип дії осоловки
Оси, шершні, метелики, мухи, воскова міль, відчувши запах збродженого сиропу (винного оцту) пролазять в осоловку через нижній отвір. Потрапивши всередину, комахи б'ються об стінку, а потім тонуть у рідині.
Під час експлуатації осоловки її верхній отвір тримаю завжди закритим пробкою. Сироп заливаю через нижній отвір, перевернувши осоловку. Щоб вона працювала ефективно, її корпус треба обов'язково виготовити із прозорого скла. Затемнене скло будь-якого кольору знижує результат.
На практиці я переконався, що маючи чотири-п'ять осоловок, можна вести ефективну боротьбу з осами та іншими шкідниками на площі 0,5 га, надійно захищаючи пасіку та сад від їхнього шкідливого впливу.

Володимир Мельничук
«Агросвіт України» № 5 – 2006 р


"Агросвіт України" - це журнал рубрики якого створює не редакція, а самі читачі. Фактично це 5 журналів в одному, що сприяє налагодженню відносин між усіма фахівцями аграрного сектору. Тому у наших читачів немає необхідності передплачувати велику кількість специфічних видань.
Журнал виходить 12 разів на рік. Передплатний індекс 74572.

< ПРО ЖУРНАЛ | ПЕРЕЛІК СТАТЕЙ >



"БДЖІЛЬНИЦТВО В УКРАЇНІ" - ВАШ ВІРТУАЛЬНИЙ ДОВІДНИК І ПОРАДНИК.


bigmir)net TOP 100