Бібліотечка журналу
Журнал "Агросвіт
України" за підтримки інтернет-видання "Бджільництво
в Україні"
< ПРО ЖУРНАЛ | ПЕРЕЛІК СТАТЕЙ > Технологія
Медоносні бджоли — одні з найдревніших мешканців нашої планети, здавна привертали увагу людей своєю основною продукцією — медом і воском. Бджолиний мед — цінний харчовий продукт, який має лікувально-дієтичні властивості. Другий за значенням продукт бджільництва — віск. Крім цих традиційних продуктів, бджоли виробляють також такі біологічно активні речовини, як маточне молочко, прополіс і бджолину отруту, які знайшли широке застосування в косметологічній і медичній практиці. До біологічно активних речовин можна віднести й квітковий пилок, що збирають бджоли. Для одержання продуктів бджільництва високої якості необхідно постійно поліпшувати загальний стан бджолиних сімей, проводити захист від хвороб і шкідників бджіл. Слід зазначити, що бджоли дуже чутливі до забруднення навколишнього середовища. Тому захист їх від численних ворогів (паразитів, хижаків) і хвороб варто проводити, по можливості, біологічними засобами природного походження, які не мають негативної дії на самих бджіл й якість вироблених ними продуктів. Такі засоби дає змогу створювати сьогодні одна з найперспективніших галузей господарства — біотехнологія, більшість продуктів якої одержують за допомогою природних мікроорганізмів (бактерій) і властивих їм біологічних процесів ферментації, у результаті яких утворюються різні сполуки (кислоти, спирти, біологічно активні речовини), що пригнічують ріст і розвиток інших видів мікроорганізмів й забезпечують виживання організму-носія корисних мікробів. Особливе місце в біотехнології займає "технологія ефективних мікроорганізмів (ЕМ-технологія)", створена в 1983 р. у Японії й уведена у світову практику в 1989 р. В Україні ЕМ-технологія впроваджується з 2001 р. Формально ЕМ-технологія — це технологічні прийоми використання біопрепаратів, заснованих на застосуванні живих культур мікроорганізмів (бактерій). Оскільки в Україні таким препаратом є лише комплексний пробіотик Байкал ЕМ-1У, то й ЕМ-технологію можна розглядати як сукупність технологічних прийомів використання Байкалу ЕМ-1У. До складу препарату Байкал ЕМ-1У входить велика група співіснуючих в одному поживному середовищі у вигляді винятково стійкої біокультури корисних мікроорганізмів, основу якої становлять молочнокислі бактерії (лактобактерії). Крім них, до складу препарату входять біфідобактерії, дріжджі й деякі спорові бактерії, які є в природному середовищі проживання. Ці мікроби є представниками нормальної мікрофлори шлунково-кишкового тракту живих організмів, забезпечуючи ефективне травлення й усмоктування вітамінів, і антагоністами гнильної й гноєтворної мікрофлори (збудників гострих кишкових інфекцій), а їхні продукти життєдіяльності позитивно впливають на організм тварин, птахів і комах, зміцнюючи їхній імунітет, і мають антибіотичну (захисну) дію. Як показали результати перевірок ефективності препарату
Байкал ЕМ-1У на медоносних бджолах, проведених на кафедрі прикладної біології
Харківської державної зооветеринарної академії і фахівцями Німеччини, ЕМ-препарати
— ефективний біологічний засіб для:
Вони забезпечують зменшення зимового відходу бджіл, більш ранній і більш інтенсивний весняний обліт бджіл, стимуляцію бджолиної матки на збільшення відкладання яєць. Препарат "Байкал ЕМ-1У" збільшує медоносну продуктивність, поліпшує якість меду. Крім того, медоносні рослини, оброблені ЕМ-препаратом, мають значно більше зав'язей, вищий врожай і триваліше плодоносіння. Вони залучають значно більше бджіл, що значно підвищує медозбір. Застосовується препарат
— під час осіннього й весняного підгодовування бджіл для стимулювання загального
стану бджіл, а також для обробки сімей з метою їх біологічного захисту.
Багато бджолярів для боротьби із кліщами використовують прийоми розпилення у вулику екологічно чистих органічних кислот, таких як мурашина або щавлева. Щавлева кислота у вигляді пари розноситься у вулику й, осідаючи, обпалює кліщам кінцівки й хоботок. Внаслідок цього вони не можуть триматися на бджолах, висмоктувати лімфу й гинуть. На самих бджіл та їхнє потомство такий метод лікування не має негативного впливу. Спільне регулярне застосування ЕМ-препарату з добавками щавлевої кислоти значно підвищує ефективність захисту бджіл від кліща вароа. Для досягнення позитивного ефекту, за наявності в бджолиних сім'ях розплоду, обробку парами щавлевої кислоти проводять тричі з інтервалом 10—12 днів. У тому випадку, коли розплід відсутній, обробляють один раз. Обробляти сім'ї рекомендується вранці (до початку обльоту бджіл) і ввечері. Після обробки льотки слід закрити на 10—15 хв. Через
1,5—2 години після обробки парами щавлевої кислоти за звичайною технологією
кожну рамку обробляють за допомогою обприскувача "Росинка" (або будь-яким
іншим обприскувачем) робочим розчином ЕМ-препарату, приготовленим з розрахунку
10 мл препарату на 1 л води. Обробляти із двох боків рамок по бджолах,
для того, щоб бджоли були покриті рівномірною росою. Ефективність такої
обробки (щавлева кислота + "Байкал ЕМ-1У") дорівнює 100 %.
Випускають препарат «Байкал ЕМ-1У» у фасуванні по 1л, 0,5л, і 33мл, готових до використання (при розведенні водою в рекомендованих пропорціях), а також у вигляді концентрату «Байкал ЕМ-1У» об’ємом 309 мл, з якої самостійно готують за інструкцією робочий розчин. Після 10 – 15 днів активування (пасажування) виходить 3 л робочого розчину. Він являє собою пробіотик у стані рідини (рідкий), де складальні його корисні бактерії різних штамів і видів перебувають в активному стані завдяки наявності поживного середовища (суміш бджолиного меду й нехлорованої води). Потрапляючи в шлунково-кишковий тракт живого організму, вони здатні розмножуватися вже через 2 години. Крім того, рідкий ЕМ-препарат містить продукти життєдіяльності мікроорганізмів — незамінні амінокислоти, органічні кислоти, речовини, що стимулюють імунітет, ферменти й конферменти, стимулятори росту. Таким чином, рідкі пробіотики створюють мікробіоценоз, який благотворно впливає на представників нормальної мікрофлори й одночасно пригнічуюче діє на патогенні й умовно-патогенні мікроорганізми. Настільки вибіркова дія (на відміну від дії антибіотиків, які пригнічують всі мікроорганізми не перебираючи) — характерна риса й важлива перевага пробіотиків. Позитивний вплив пробіотиків на організм пояснюється ще й тим, що вони стимулюють ріст власної мікрофлори. Тому головна й кінцева мета прийому пробіотиків — відновлення власної мікрофлори живого організму. Цей процес потребує часу, цим і пояснюється тривалість курсів прийому пробіотиків. Але результат виправдує всі затрачені зусилля! Журнал «Агросвіт України» №2 – 2006 р
"Агросвіт України" - це
журнал рубрики якого створює не редакція, а самі читачі. Фактично це 5
журналів в одному, що сприяє налагодженню відносин між усіма фахівцями
аграрного сектору. Тому у наших читачів немає необхідності передплачувати
велику кількість специфічних видань.
< ПРО ЖУРНАЛ | ПЕРЕЛІК СТАТЕЙ >
"БДЖІЛЬНИЦТВО В УКРАЇНІ" - ВАШ ВІРТУАЛЬНИЙ ДОВІДНИК І ПОРАДНИК.
|