БДЖІЛЬНИЦТВО В УКРАЇНІ - головна сторінка

Бібліотечка журналу
АГРОСВІТ УКРАЇНИ.

Журнал "Агросвіт України" за підтримки інтернет-видання "Бджільництво в Україні"
запрошує переглянути деякі статті, які публікувались у нашому журналі. 
Розділ постійно поповнюється!

< ПРО ЖУРНАЛ | ПЕРЕЛІК СТАТЕЙ >


Технологія 
ефективних мікроорганізмів в бджільництві.

Пробіотик БайкалМедоносні бджоли — одні з найдревніших мешканців нашої планети, здавна привертали увагу людей своєю основною продукцією — медом і воском.

Бджолиний мед — цінний харчовий продукт, який має лікувально-дієтичні властивості. Другий за значенням продукт бджільництва — віск. Крім цих традиційних продуктів, бджоли виробляють також такі біологічно активні речовини, як маточне молочко, прополіс і бджолину отруту, які знайшли широке застосування в косметологічній і медичній практиці. До біологічно активних речовин можна віднести й квітковий пилок, що збирають бджоли.

Для одержання продуктів бджільництва високої якості необхідно постійно поліпшувати загальний стан бджолиних сімей, проводити захист від хвороб і шкідників бджіл. Слід зазначити, що бджоли дуже чутливі до забруднення навколишнього середовища. Тому захист їх від численних ворогів (паразитів, хижаків) і хвороб варто проводити, по можливості, біологічними засобами природного походження, які не мають негативної дії на самих бджіл й якість вироблених ними продуктів. Такі засоби дає змогу створювати сьогодні одна з найперспективніших галузей господарства — біотехнологія, більшість продуктів якої одержують за допомогою природних мікроорганізмів (бактерій) і властивих їм біологічних процесів ферментації, у результаті яких утворюються різні сполуки (кислоти, спирти, біологічно активні речовини), що пригнічують ріст і розвиток інших видів мікроорганізмів й забезпечують виживання організму-носія корисних мікробів.

Особливе місце в біотехнології займає "технологія ефективних мікроорганізмів (ЕМ-технологія)", створена в 1983 р. у Японії й уведена у світову практику в 1989 р. В Україні ЕМ-технологія впроваджується з 2001 р. Формально ЕМ-технологія — це технологічні прийоми використання біопрепаратів, заснованих на застосуванні живих культур мікроорганізмів (бактерій). Оскільки в Україні таким препаратом є лише комплексний пробіотик Байкал ЕМ-1У, то й ЕМ-технологію можна розглядати як сукупність технологічних прийомів використання Байкалу ЕМ-1У.

До складу препарату Байкал ЕМ-1У входить велика група співіснуючих в одному поживному середовищі у вигляді винятково стійкої біокультури корисних мікроорганізмів, основу якої становлять молочнокислі бактерії (лактобактерії). Крім них, до складу препарату входять біфідобактерії, дріжджі й деякі спорові бактерії, які є в природному середовищі проживання. Ці мікроби є представниками нормальної мікрофлори шлунково-кишкового тракту живих організмів, забезпечуючи ефективне травлення й усмоктування вітамінів, і антагоністами гнильної й гноєтворної мікрофлори (збудників гострих кишкових інфекцій), а їхні продукти життєдіяльності позитивно впливають на організм тварин, птахів і комах, зміцнюючи їхній імунітет, і мають антибіотичну (захисну) дію.

Як показали результати перевірок ефективності препарату Байкал ЕМ-1У на медоносних бджолах, проведених на кафедрі прикладної біології Харківської державної зооветеринарної академії і фахівцями Німеччини, ЕМ-препарати — ефективний біологічний засіб для:
А/підгодівлі бджіл;
Б/підвищення інтенсивності медозбору;
В/захисту бджолиних сімей від хвороб і шкідників, зокрема від американського гнильцю (ВасіІІus Іаrvае), європейського гнильцю (ВасіІІus рluton та ін.) нозематозу (Nоsema аріs), кліща, запобігання кальцинуванню розплоду.

Вони забезпечують зменшення зимового відходу бджіл, більш ранній і більш інтенсивний весняний обліт бджіл, стимуляцію бджолиної матки на збільшення відкладання яєць. Препарат "Байкал ЕМ-1У" збільшує медоносну продуктивність, поліпшує якість меду.

Крім того, медоносні рослини, оброблені ЕМ-препаратом, мають значно більше зав'язей, вищий врожай і триваліше плодоносіння. Вони залучають значно більше бджіл, що значно підвищує медозбір.

Застосовується препарат — під час осіннього й весняного підгодовування бджіл для стимулювання загального стану бджіл, а також для обробки сімей з метою їх біологічного захисту.
Способи застосування:
1) Додавання ЕМ-препарату у воду. Для напування бджіл додавати 200 мл ЕМ-препарату на 10 л води (нехлорованої!) один раз на 3 дні. Цю суміш бджоли охоче вживають, віддаючи перевагу саме їй, а не звичайній воді зі струмка або ставка.
2) Підгодовування бджіл на зиму. 20 мл ЕМ-препарату на 10 л цукрового сиропу. Підгодовують бджіл упродовж 7 днів. ЕМ-препарат додавати через день. Цукровий сироп готують з розрахунку 2 частини цукру на 1 частину води.
3) Весняне підгодовування. Триває 3—4 дні, для стимуляції відкладання маткою яєць. ЕМ-препарат при нормі 10 мл на 1 літр додавати щодня.
4) Осіння обробка сімей. Обприскують, при нормі 2 мл ЕМ-препарату на 1 л води, 2 рази перед зимівлею бджіл, з нормою витрати робочого розчину 20 – 25 мл на одну вуличку. Обприскувати вранці або ввечері по бджолах. Обробляти до або після препарату «Тактик».
5) Весняна обробка сімей. Обприскують один раз до обльоту бджіл. Норми витрати ЕМ-препарату й технологія застосування така ж, як і під час осінньої обробки.
6) Обробка сімей проти вароатозу. Кліщ вароа — це паразит, який, потрапляючи до бджолиного вулика, завдає великої шкоди бджолам, особливо приплоду. Кліщ висмоктує у бджіл гемолімфу, тим самим послаблюючи їх. Застосування для боротьби із кліщами різних фармацевтичних препаратів призводить до відставання в розвитку бджіл і звиканню їх до різних біологічно активних речовин. 

Багато бджолярів для боротьби із кліщами використовують прийоми розпилення у вулику екологічно чистих органічних кислот, таких як мурашина або щавлева. Щавлева кислота у вигляді пари розноситься у вулику й, осідаючи, обпалює кліщам кінцівки й хоботок. Внаслідок цього вони не можуть триматися на бджолах, висмоктувати лімфу й гинуть. На самих бджіл та їхнє потомство такий метод лікування не має негативного впливу. Спільне регулярне застосування ЕМ-препарату з добавками щавлевої кислоти значно підвищує ефективність захисту бджіл від кліща вароа.

Для досягнення позитивного ефекту, за наявності в бджолиних сім'ях розплоду, обробку парами щавлевої кислоти проводять тричі з інтервалом 10—12 днів. У тому випадку, коли розплід відсутній, обробляють один раз. Обробляти сім'ї рекомендується вранці (до початку обльоту бджіл) і ввечері. 

Після обробки льотки слід закрити на 10—15 хв. Через 1,5—2 години після обробки парами щавлевої кислоти за звичайною технологією кожну рамку обробляють за допомогою обприскувача "Росинка" (або будь-яким іншим обприскувачем) робочим розчином ЕМ-препарату, приготовленим з розрахунку 10 мл препарату на 1 л води. Обробляти із двох боків рамок по бджолах, для того, щоб бджоли були покриті рівномірною росою. Ефективність такої обробки (щавлева кислота + "Байкал ЕМ-1У") дорівнює 100 %. 
Після перезимівлі весняна ревізія бджіл показала такі результати:
1. У вуликах, де провели осінню обробку ЕМ-препаратом, у середньому кількість помору бджіл була на 33,4% менша, ніж у контролі.
2. Ураженість бджіл кліщем вароа у вуликах з осінньою обробкою ЕМ-препаратом разом із препаратом "Тактик" була 5—7%, а у вуликах, де обробку ЕМ-препаратом не проводили, — 28—32%.
3. Захворювання на нематоз і гнилець не спостерігалося взагалі. Постійне профілактичне застосування ЕМ-технології зміцнює здоров'я бджіл й в основному запобігає численним хворобам бджіл.
4. З вуликів, оброблених ЕМ-препаратом, спостерігався більш ранній й інтенсивний обліт бджіл, що впливає на інтенсивність медозбору й на його обсяг. Спостерігалося також збільшення розплоду у вуликах, оброблених ЕМ-препаратом, у середньому на 0,5 рамки/вулик. Рамки із бджолами були чисті (неопроношені).
5. Весняне підгодовування цукровим сиропом з додаванням ЕМ-препарату стимулює відкладання яєць маткою. Збільшення кількості яєць, порівняно з контролем, у середньому на 3 рамки на один вулик.

Випускають препарат «Байкал ЕМ-1У» у фасуванні по 1л, 0,5л, і 33мл, готових до використання (при розведенні водою в рекомендованих пропорціях), а також у вигляді концентрату «Байкал ЕМ-1У» об’ємом 309 мл, з якої самостійно готують за інструкцією робочий розчин. Після 10 – 15 днів активування (пасажування) виходить 3 л робочого розчину. Він являє собою пробіотик у стані рідини (рідкий), де складальні його корисні бактерії різних штамів і видів перебувають в активному стані завдяки наявності поживного середовища (суміш бджолиного меду й нехлорованої води).

Потрапляючи в шлунково-кишковий тракт живого організму, вони здатні розмножуватися вже через 2 години. Крім того, рідкий ЕМ-препарат містить продукти життєдіяльності мікроорганізмів — незамінні амінокислоти, органічні кислоти, речовини, що стимулюють імунітет, ферменти й конферменти, стимулятори росту. Таким чином, рідкі пробіотики створюють мікробіоценоз, який благотворно впливає на представників нормальної мікрофлори й одночасно пригнічуюче діє на патогенні й умовно-патогенні мікроорганізми. Настільки вибіркова дія (на відміну від дії антибіотиків, які пригнічують всі мікроорганізми не перебираючи) — характерна риса й важлива перевага пробіотиків.

Позитивний вплив пробіотиків на організм пояснюється ще й тим, що вони стимулюють ріст власної мікрофлори. Тому головна й кінцева мета прийому пробіотиків — відновлення власної мікрофлори живого організму. Цей процес потребує часу, цим і пояснюється тривалість курсів прийому пробіотиків. Але результат виправдує всі затрачені зусилля!

Журнал «Агросвіт України» №2 – 2006 р
 
 

"Агросвіт України" - це журнал рубрики якого створює не редакція, а самі читачі. Фактично це 5 журналів в одному, що сприяє налагодженню відносин між усіма фахівцями аграрного сектору. Тому у наших читачів немає необхідності передплачувати велику кількість специфічних видань.
Журнал виходить 12 разів на рік. Передплатний індекс 74572.

< ПРО ЖУРНАЛ | ПЕРЕЛІК СТАТЕЙ >



"БДЖІЛЬНИЦТВО В УКРАЇНІ" - ВАШ ВІРТУАЛЬНИЙ ДОВІДНИК І ПОРАДНИК.


bigmir)net TOP 100