Пчеловодство в Украине
< ПРОГРАМА СЕМІНАРУ ПОВНІСТЮ>  < ПОВЕРНУТИСЬ НА ГОЛОВНУ >

Новинки 2006 року на семінарі 
«НОВЕ У БДЖІЛЬНИЦТВІ», 
кандидата біологічних наук О.Д.Комісара.

Штучне дозрівання меду (теорія та практика).
Виявляється, що кількість води в меді не є серйозним показником його якості, бо її можна а зменшити за допомогою  досить простих пристосувань до низького рівня практично без втрати якості меду. В усякому разі оцінити втрати якості неможливо за тими показниками, за якими його оцінюють в сучасних лабораторіях.  Це дозволяє відкачувати мед в стадії запечатування,  та доводити до стандартів відкачаний недозрілий мед, чи суміш зрілого меду з нектаром, що часто має місце при відкачування меду з вуликів-лежаків під час взятку. А що робити , коли йде сильний взяток, а вулики повні  меду, частина якого незріла, причому при  струшуванні рамок з них ллється нектар? 

Розбірний стільник В. Домбровського.
Пластмасовий розбірний стільник конструкції Валерія Домбровського може застосовуватися для отримання розплоду (трутневого чи бджолиного) в чистому вигляді – а це претендент на білковий продукт найвищої якості (11% чистого білку). Трутневий розплід має оздоровлюючий ефект, який, на жаль, ще не зовсім вивчений, як  не досліджено ні оптимальний вік личинки, ні методи їх консервації і зберігання.  Крім того, за допомогою такого стільника можна добувати пергу та наймолодших бджолиних личинок в зручному для щеплення виді. В обмеженій кількості стільник поступив в продаж, але чітко відпрацьованої технології його використання з кількісними показниками ще не має, бо для розробки такої детальної технології потрібні роки випробовувань в різних умовах.

Несподіванки з застосуванням противароозних смужок.
Смужки шпону, просичені синтетичними пиретроїдами флювалінатом чи флуметрином,  продаються в Україні під назвою Апісан (Харків), Вароатом (Сербія), Фумісан (контрабанда із Росії).  Це дуже ефективний і зручний засіб боротьби з вароатозом, який має два великих АЛЕ!!, про які замовчують виробники, а , можливо, навіть і  не знають. На наш погляд, інструкція їх використання  недосконала, бо їх можна застосовувати  значно ефективніше. Крім того, в інструкції не сказано, що вони таки шкідливі для бджіл (а значить і для людей) і інструкція не дає шляхів зменшення негативної дії цих смужок. Пропонується методика експрес оцінки придатності смужок для використання та докази їх шкідливості для бджіл.

Дешевий вулик та заставні дошки з дров та навіть палок.
Деревина дорожчає з кожним роком.   Тому були придумані каркасні вулики, де тільки каркас зроблено з ділової деревини, а самі стінки заповнюють різними матеріалами, починаючи від фанери та пінопласту і закінчуючи ДВП з різними  утеплювачами. Для стінок використовують навіть солому, рогіз чи очерет.  Для заповнення стінок каркасного вулика  та виготовлення товстих зимово-весняних заставних дощок пропонується  використовувати  короткі  дощечки, наколоті з  коротких чурбанів, які розколюють звичайно на дрова. Деталі – на семінарі.

Сучасні пристосування для розведення бджіл-осмій.
За кордоном розведення бджіл-осмій поставлено на промислову основу і їх кокони є товаром, особливо для власників невеликих теплиць, для яких використання медоносних бджіл для запилення  нерентабельне. Оскільки розведення осмій формально є одним із видів бджільництва, то цікавим буде знати про сучасні „вулики” для бджіл-осмій, які масово виготовляються за кордоном. Ми поки що обмежуємося використанням звичайних очеретяних трубочок різного діаметру, але вже є цікаві вітчизняні розробки  - це поселення бджіл-осмій в так званих щільовидних гніздах.

Коефіцієнт розмноження бджіл.
В наших найостанніших підручниках написано (вірніше багато разів переписано  з попередніх підручників) багато всякої всячини, крім  такої „дрібниці”,  як коефіцієнт розмноження бджіл. Так скільки ж бджіл можна отримати  до осені з однієї бджолиної сім’ї при самих сприятливих умовах: постійних підгодівлях, наявності молодих маток та пилку в природі? Виявляються, що існують  теоретичні та експериментальні спроби визначити цю величину.

Рекордно роздутий медовий стільник з книги рекордів Гінеса.
Пасічники іноді використовують збільшений міжрамковий простір для отримання роздутих медових стільників. Грецькому пасічникові вдалося роздути стандартний Лангстротовський стільник (450х230мм) до товщини близько 10 см. Такий стільник важив більше 10 кг в той час як нормальний стільник вміщає 3, а звичайний роздутий максимум 4 кг меду.

< ПРОГРАМА СЕМІНАРУ ПОВНІСТЮ>  < ПОВЕРНУТИСЬ НА ГОЛОВНУ >

ДО ПОЧАТКУ СТОРІНКИ


bigmir)net TOP 100
Вебмайстер Юрій Мирний