Фестиваль
«Мед України 2013» у Києві
Наша рідна Україна спрадавна
відома повагою до народних традицій. Наш народ любить і шанує свої свята,
що дісталися в спадок від прославлених предків. Якою б не була політична
і економічна ситуація в країні, яка б влада не змінила одна одну впродовж
нашої багатовікової історії, таке свято, як Медовий Спас не забувалося
в народі ніколи.
А про самий український мед,
існуючий стільки ж, скільки і сама Україна, складалися народні перекази
і поетичні рядки. Знаменитий «Рудий Панько», оспіваний одним з наших великих
земляків, М.В. Гоголем, був ні ким іншим, як пасічником – добувачем меду.
Саме зі слів пасічника Рудого Панька, нібито записав свої безсмертні «Вечори
на хуторі біля Диканьки» Микола Васильович.
В ознаменування Медового Спасу
2013 р., в Києві пройде фестиваль «Мед України 2013», у рамках святкування
Медового Спасу. Захід проходитиме 5 днів – 15-19 серпня в Голосіївському
районі м. Києва біля Південного автовокзалу та дельфінарію (метро «Іподром»).
На виставці буде презентована медова продукція з усієї нашої країни. Своїм
мистецтвом і знаннями поділяться досвідчені бджолярі, а початківці зможуть
придбати безцінну інформацію, що стосується розведення і тримання бджіл,
отримання різних сортів меду, загального облаштування пасіки і багато іншого.
Глядацькій же аудиторії буде
представлений не лише мед усіх можливих сортів і різновидів, але і інша
«смакота» на його основі. Наприклад, досить відома медовуха в самих різних
варіаціях – древній напій з меду, улюблений і шанований ще з дохристиянських
часів, як славними київськими князями, так і простим народом.
Що ми знаємо про мед? Хтось
більше, хтось менше, але про його унікальні цілющі, поживні і смакові якості,
відомо кожному. Навіть просто сидячи за вечірнім чаєм, більшість з нас,
маючи вибір, в якості підсолоджувача, віддасть перевагу меду, ніж цукру.
І це не дивно, тому що, навіть залишивши на якийсь час осторонь цілющі
властивості цього дивовижного продукту, його можна назавжди полюбити за
один тільки, ні з чим незрівняний, смак і аромат, що п'янить. Сьогодні
медом вдало лікують цілий ряд захворювань, є навіть окремий напрям в медицині
– медотерапія. А самі різні кондитерські вироби на медовій основі не втрачають
своєї популярності у гурманів впродовж, не лише років, але і століть. На
фестивалі «Мед України 2013» відвідувачі зможуть продегустувати всілякі
сорти меду і продуктів з нього, вибрати й купити вподобані.
А увазі бджолярів будуть представлені
різні типи вуликів, детально показаний внутрішній устрій кожного, дані
відповідні пояснення професіоналів і досвідчених пасічників. Всі, хто займаються
розве-денням бджіл або тільки планує обзавестися парою-іншою вуликів, зможуть
придбати тут будь-які необхідні товари для пасічника, вибрати відповідну
літературу. Про те, що кожен, що побував на виставці-ярмарку, надовго збереже
про неї масу приємних спогадів, говорити зайве – мед українського виробництва,
за своїми властивостями і якостями стоїть у ряді кращих світових зразків
цього продукту. І цей факт говорить сам за себе.
Високі споживчі якості українського
меду обумовлені самим географічним розташуванням нашої Батьківщини і, відповідно,
її природними і ландшафтними умовами. Терпке різнотрав'я українського степу
і квітучі сади наших співвітчизників, просочене квітковим пилком повітря
гірських полонин і дух заливних лугів, що п'янить, немов би зливаються
в єдине ціле у бурштинових стільниках бджолиних вуликів. А звідти перекочовують
на наш стіл у вигляді запашної, густої, іноді прозорої, іноді воскоподібної
маси, від одного виду якої у багатьох з нас починають, що називається,
«слинка текти». І це не дивно – хто одного разу спробував український мед,
вже ніколи його не забуде.
Зовсім не даремно Медовий Спас,
за одними джерелами, прийшов до нас з православної Візантії, по інших,
трансформувався з древньої язичницької урочистості, «адаптованої» потім
під християнську традицію, випадає саме на 14 серпня. Саме цього дня, як
стверджували наші мудрі предки, свіжозібраний мед набирає повну свою силу.
І по старовинному звичаю, вік якого налічує декілька сторіч, на пасіках
починають викачувати свіжий мед. Детально про традиції святкування Медового
Спасу, що також називається Маккавеєм (простонародна назва – Маковій),
з якого розпочинається Успенський пост, буде розказано на виставці-ярмарку
«Мед України 2013».
Як відомо, люди релігійні або
ж просто ті, що глибоко шанують народний звичай, в період постів обмежують
себе у вживанні деяких харчових продуктів або ж цілком виключають їх на
якийсь час зі свого раціону. Безболісно пережити таку очисну, як в духовному,
так і фізіологічному сенсі, дієту дозволяє, зокрема, мед. В силу свого
рослинного походження, він не входить до числа «скоромних страв» і дозволений
до вживання, як церквою, так і медициною. Більш того, в усіх православних
церквах в день цього свята відбувається освячення меду.
А оскільки Успенський піст,
що починається в день Медового Спасу, є найкоротшим з православних постів,
таким, що триває всього пару тижнів – з 14 по 27 серпня, медова дієта буде
тільки в радість для багатьох хто постує. Фестиваль «Мед України 2013»,
так вдало приурочена, практично, до початку поста, стане одним з місць,
де ті що дотримуються традиції, зможуть зробити запаси різних сортів меду
на весь час Успенського посту. Повертаючись же до «справ мирських», додамо,
що виставка-ярмарок буде цікава і для підприємців, в сферу ділових інтересів
яких входять операції з медом. Вони зможуть встановити необхідні контакти
з новими постачальниками, розглянути можливі ділові пропозиції, домовитися
про регулярні постачання продукту і т. д. Напевно, увага бізнесменів буде
привернена і до бджільницького устаткування, що презентуватиметься на виставці-ярмарку.
У духовному сенсі, святкування
Медового Спасу – одного з трьох, шанованих нашим народом Спасів, як і приурочений
до цього свята фестиваль «Мед України 2013», служать єднанню і взаєморозумінню,
яке іноді так бракує усім нам. На виставку запрошуються усі українці і
гості нашої країни. Що ж до безпосередніх учасників, що мають намір презентувати
свою продукцію, вони стечуться сюди з усіх куточків України – від Львова
до Донецька і від Харкова до Сімферополя. І це заздалегідь провіщає незабутнє
свято меду – одної з дуже смачних ласощів, існуючих на планеті!
Приходьте,
і ви отримаєте масу задоволення і позитиву!
З питань участі у фестивалі
«Мед України 2013» просимо звертатися:
Тел: (044) 209-70-80, тел.
моб.: (067) 243-60- 40
Адреса: вул. Велика Васильківська
124 А, м. Київ
E-mail: med-ukraine.com@ukr.net
|
|