Гостинні господарі
прийняли більше 250 гостей.
2 травня погожого весняного
дня на пасіці в квітучому саду мальовничого села з чарівною назвою
Коханівка під Вінницею відбулося дійство – майстер-клас: «Технології збирання,
переробки та зберігання обніжжя бджолиного».
Господар зібрання кращий
пасічник Вінничини, лауреат Золотої відзнаки Бджолярського Кругу
«За рентабельну пасіку» Валерій Леонтієвич Лохов з дружиною Наталією, синами
Андрієм і Сергієм… На просторому дворі понад 250 (!) учасників оглядали
пасіку, обладнання і реманент Господаря (див. БК1-10), сушарку «Садочок»
компанії «Технопромпродукт» (представляв Мельник Іван Григорович), пилковловлювачі
та ін обладнання фірми «Нектар» з м. Жмеринка (Кірея Володимир Євгенович),
фірми «Апіславія» з м. Вінниця (Древніцький Станіслав Петрович), широкий
асортимент пасічного обладнання (див. ж. «Пасічник») «Хмельницькбджолопром»
(Горелік Олексій Михайлович), сушарку з інфрачервоним опроміненням, млин
для подрібнення обніжжя , однорамкову медогонку (БК 3-08), рамки «Примітив»
(див БК1-07, БК1-08, БК 2-07) дослідно-експериментальної «Пасіки Діда Василя»
(Соломка В.О.), донні пилковловлювачі Григорчука Івана Петровича з Одеської
обл. та Неліпи Вячеслава з м. Дніпропетровська, оригінальна сушарка
обніжжя бджолиного Гуслія Юрія Михайловича з м. Черкаси та ін…. Йшла жвава
торгівля обладнанням, реманентом, журналами, літературою… «Дід Василь»
презентував свої останні гривневі книжечки-«агітки» «Мій мед – ваша аптека»
та «Пилок квітковий (обніжжя бджолине, перга) і наше здоровя». «Агітки»
на українській і російській мові. Розійшлося більше 10 тис. (!).
На пасіці йшло жваве спілкування.
Навкруг досвідчених пасічників юрмилися і юні і сивочолі… Найбільша «аудиторія»
зібралась біля монументального Гунько Миколи Митрофановича… Загалом же
«мандатна комісія» в лиці майбутніх невісток Господаря Наташі і Віри видала
таку інформацію про учасників; вік – від 15 до 82 років, стаж у бджільництві
– від одного до 50 років, бджолородин – від 1 до 300… Слід відзначити,
що побутова частина була теж досконало продумана і вирішена: все робилося
швидко і вчасно, що для такого масового зібрання ой як непросто. А допомагали
Господарям пасічники Володимир Баксаляр, Павло Гайдулін, Анатолій Гудзовський
та неперевершена родина Лохових з мамою, синами Андрієм та Сергієм …
Захід проводився за
кошти учасників. Оргвнесок – 50 грн.
Зібрання на дійство благословив
протоієрей церкви Успенія пресвятої Богородиці Матящук Михайло Тимофійович.
Учасників привітали голова сільської ради Баранишин Олександр Никифорович,
головний зоотехнік Липовецького р-ну Калінчак Людмила, заст. міського голови
м. Вінниця Гунько Микола Митрофанович, пасічники Воронезької обл.. Росії
(було 6 чол.).
За пропозицією Господаря ведення
зібрання було доручено Соломці В.О. , який у вступному слові виклав проблемні
питання для обговорення на семінарі. Виступили Лохов В.Л., Семенюк В.В.
Теми їх виступів частково були викладені в БК1-08, БК2-09,
БК3-09, БК4-09. На питання про ступінь ослаблення бджолородин майстри підкреслили,
що ослаблення може сягати до 30 %. Семенюк В.В. повідав про результати
двохрічної експлуатації вакуум пакувальної установки.
Соломка В.О. розповів про
методи виробництва перги (ручні і промислові), в т.ч. про свій оригінальний
метод (БК3-08), який дозволяє зберегти цілющі властивості продукту.
Вячеслав Неліпа виклав
переваги донних пилковловлювачів: захищають продукт від сонця, дощу, нічної
вологи, не потребують щоденного відбирання обніжжя. Розповів про конструкцію
свого пилковловлювача (рис. 1).
Рис. 1. Донний
пилковловлювач В.Неліпи
Оригінальну конструкцію пилковловлювача продемонстрував
Іван Григорчук . Пилковловлювач проходить випробування. Обидві конструкції
будуть описані в наступних числах БК.
Автор нового
методу сушіння продуктів медом Юрій Гуслій
Юрій Гуслій доповів про новий оригінальний метод
сушіння обніжжя бджолиного медом. При цьому використовуються гігроскопічні
властивості меду – здатність меду всотувати і віддавати вологу. Автор методу
представив установку, в яку входить ємність з сіткою по всій площині ємності
(рис. 2 ), на неї встановлюється кришка з вентилятором (рис. 3). Сушіння
здійснюється наступним чином: в ємність засипається обніжжя (або інший
продукт), рівномірно розгортається по дну, зверху на ньому розміщується
сітка з розмірами чарунок меншими від розмірів продукту і все це
заливається рідким медом. Сітка закріплюється так, щоб продукт не спливав.
Встановлюється кришка з вентилятором, який продуває повітря над поверхнею
меду висушуючи його (як при дозарюванні незрілого меду). Вологість меду
періодично контролюється рефрактометром. При вологості меду 20 % мед зціджується,
а суміш обніжжя з медом пакується в споживчу тару. Автор продемонстрував
«сухі» вишні збережені з пришлого року, «висушений» сьоголітній (вчора
зірваний) огірок вологість якого більше 90 %! Ось так просто і дешево.
Доступно всім, в тому числі і в польових умовах. Знайте наших!!!
Питання, відповіді, дискусії…
Спілкування продовжили за загальним столом, на якому
було все! Зі всієї України! Але центральним блюдом була козацька каша –
автор Господиня Наталія, якій допомагала друга Наталія Бабенко з подругами.
ворили чарку, славили Господаря і Господиню, Рідну Землю, Бджолу … Ніколи
над тихою Коханівкою ще не лунали пісні у виконанні хору в понад дві сотні
голосів. «Медом і хлібом, з синами і з дідом ми відбудуєм країну.
Разом з бджолою всім нашим роєм славимо ми Україну!». І могутнє : «Українські
бджолярі! Будьмо! Гей!».
Рис. 2. Ємність
з сіткою сушарки Гуслія
Рис. 3. Сушарка
Гуслія
В.О.Соломка
(Дід Василь) Журнал Бджолярський круг
|
|