НА ГОЛОВНУ СТОРІНКУ
Повернутись на попередню

Останні «дрібнички» перед зимівлею.


Переважна більшість пасічників приготувалися до зими самі та допомогли своїм бджолам - обробили від кліща, сформували гнізда, відповідно до потреби поповнили кормові запаси.

Якраз про корми і хотілося б поговорити. Цього року погодні умови сприяли масовій появі падевого меду - за сонячної погоди в щільниках дуже помітними були комірки, заповнені рідиною насиченого зеленого кольору. Якщо минулими роками такого меду було відносно мало, то цього року його таки дійсно багато. І це не може не викликати тривогу - адже падевий мед вважається непридатним для зимівлі, бо викликає переповнення кишечнику, пронос і провокує небезпечну хворобу - нозематоз.

Що може виручити за таких обставин? Залишається сподіватися, що Бог пошле нам пізній обліт, тобто бджоли встигнуть з’їсти більшість падевого меду ще до настання зими, в час останнього обльоту очистять кишечники від неперетравлених залишків цього  меду і взимку будуть споживати вже мед квітковий чи цукровий сироп (дивлячись, як про них потурбувався господар). За останні 20 років пізній обліт в Полтавській області проходив в районі колишніх Жовтневих свят - орієнтовно 5-го, 7-го чи 12го листопада. Саме в ці дні погода покращується, з’являється сонце, підіймається температура і бджоли масово виходять з вуликів для останнього обльоту.

Якщо такий обліт відбувся, а синоптики обіцяють в найближчі дні мряку, дощі чи мокрий сніг, то тим пасічникам, хто зимує своїх бджіл в зимівниках, можна сміливо заносити вулики - обліт відбувся, а вулики до зимівника краще заносити сухими, та і по грязюці не доводиться ковзати.

Дуже не хочеться наврочити, чи "накаркати", але останнім часом досить багато пасічників бідкаються, що почалася кристалізація кормів. Дійсно, під час останнього огляду власних бджолиних сімей і самому довелося бачити, що в багатьох комірках мед кристалізується. До того ж, кристалізація  відбувається навіть на тих рамках, на яких сидять бджоли, тобто висока температура в зоні бджолиного клубу не розріджує мед, він так і залишається твердим. Біла маса заповнює комірки повністю, тобто рідка частина меду в комірці відсутня. До того ж і на смак цей закристалізований мед досить дивний - не солодкий і має якийсь фруктовий присмак.

Що стало причиною такого стану меду зараз невідомо - одні пасічники вважають, що винні сучасні сорти соняшнику, інші грішать на якийсь медонос, який саме цього року масово зацвів і дав такий взяток, ще інші думають, що причиною є незвичайно сухі кінець літа і початок осені. Можливо, причина і в тому, що бджоли принесли до вуликів багато соку з яблук, груш чи слив. Як би там не було і що не є причиною, сьогодні важливіше знати, що ж робити далі.

Справа в тім, що наявність такого меду в гнізді бджіл взимку  може мати катастрофічні наслідки, адже бджоли не зможуть розігріти і розрідити мед, а твердий вони не споживають. Тобто, існує великий ризик, що за наявності у вулику великої кількості меду бджоли можуть загинути з голоду.

Не хочу викликати паніку, але радив би пасічникам ще раз уважно оглянути гнізда і звернути увагу саме на наявність кристалізованого меду. Немає його - слава Богу! Якщо ж він є - потрібно буде допомагати бджолам.

Можемо ми визначити, хто потребує нашої допомоги, а хто ні? Можемо! для цього потрібно вирізати з цупкого паперу чи тонкого картону смужки завширшки з льоток вулика і довжиною до задньої стінки. Після останнього обльоту цю смужку запихаємо в льоток по дну вулика. Тепер для того, щоб визначити, а що ж саме робиться в вулику і як зимують бджоли, достатньо витягти смужку назовні. На ній буде видно практично все, що нас цікавитиме - і де саме сидить клуб - спереду чи вже біля задньої стінки, і що саме відбувається з кормом - якщо він нормальний, то на смужці  будуть лише крихти воску, якщо ж мед закристалізований, на смужці лежатимуть кристали.
Замінити корм зараз практично неможливо, отже доведеться підгодовувати їх взимку. На медові запасні щільники надія невелика - немає жодної гарантії, що і в них мед не закристалізується, цукровий сироп давати взимку - майже нереально, особливо тим, хто зимує бджіл на вулиці.
Особисто я ось уже багато років віддаю перевагу пасті, яка дуже добре зарекомендувала себе в другій половині зимівлі. Вона зручна в роботі - вулик можна відкрити і за 20 секунд, вкинути пакет і швидко його закрити, не забруднивши при цьому руки. Бджоли беруть її досить охоче і за будь-якої температури. Звичайно, це викличе зайві витрати коштів і часу, але ж бджіл потрібно рятувати.

Юрій Сенчук,
голова Полтавської обласної спілки «Бджола і Людина».

На фото – частково з’їдена порція пасти.

Від редакції додамо, що при відсутності пасти ви можете в такому ж пакеті дати якісний мед. Пакетів зараз великий вибір і різної форми. Брати треба найтонші (і найдешевші). Перед їх розміщенням поштрикайте вилкою ту сторону, де знаходитиметься клуб, так бджоли швидше відчують поживу.
 


Повернутись на попередню

До початку сторінки


bigmir)net TOP 100
Вебмайстер Юрій Мирний