НА ГОЛОВНУ СТОРІНКУ

 
Повернутись на попередню
 

ПАСІЧНИЦЬКІ ЗАГАДКИ ВІД КОМІСАРА


Пропонуємо читачам пасічницькі загадки, метою яких є не тільки розширення загального кругозору пасічників, але й розширення практичного бачення звичайних речей, які зустрічаються на кожному кроці в нашій практичній діяльності.
Цікаво, що відповіді на частину цих загадок відомі тільки автору  і не відомі навіть членам редакції. На окремі загадки чіткої однозначної відповіді не існує, бо вони  скоріше схожі на постановку невирішеної проблеми. 
Правильні відповіді на поставленні в загадках  питання можна прочитати в журналах, які можна отримати поштою  у Комісара Олександра Даниловича

Вартість одного журналу 15 грн. + 5 грн. послуги пошти., вартість  річного комплекту 60 грн. + 5 грн. послуги пошти. Є комплекти за 2009 та 2010 рік та обмежена кількість за 2008 рік. .
Така ж ціна (65 грн.) річної передплати, передплатний індекс 98914, передплатити журнал можна з будь-якого наступного номеру.

Загадка № 1.
Одна з найкращих пасік України розташована поблизу найбільшого древнього міста нашої країни, про яке згадує навіть відомий древньогрецький історик Геродот (484-425 роки до нашої ери), якого вважають батьком історії. На території сучасної  України та і Росії подібних міст на ті часи взагалі не існувало.
Що це за загадкове місто, коли воно існувало, де воно розташоване, хто в ньому жив та які його розміри? Нарешті,  чиї ж бджоли збирають  нектар та пилок на території цього міста сьогодні?
Примітки: 
1. Мені особисто шкода, що про це місто нам нічого не розповідали ані в школі, ані в інституті. Нічого не було про це і в нашій пресі, туди не організовують екскурсії, в той час, коли видимі залишки цього міста і сьогодні вражають величністю, велетенськими розмірами та своєю загадковістю. Висновок  сумний. Дуже погано ми знаємо свою історію.

Загадка № 2.
Хто є (чи скоріше був) найвідомішим у світі пасічником? У свій час ім'я цього пасічника знала кожна цивілізована людина світу.

Загадка № 3.
На одній з грошових купюр однієї країни зображений портрет пасічника. Що це за країна і хто ж зображений на купюрі?

Загадка № 4.
Відомо, що при певних умовах бджоли "роздувають" медові стільники. Такі роздуті стільники вміщують більше меду та дуже зручні для розпечатування, бо зрізати товстий шар стільника перед відкачуванням меду дуже легко. Особисто мені (О.К.) вдавалося отримувати стільники майже вдвічі товщі, ніж звичайні. Але це далеко не рекорд. Описані і більш вражаючі досягнення, які претендують на включення до книжки пасічницьких рекордів.
Питання: 
1. Який найтовщий стільник вдалося отримати в історії бджільництва і скільки при цьому важила стандартна рамка вулика Лангстрота  висотою 230 мм?
2. Які практичні переваги дає використання роздутих стільників?

Загадка №5.
При певних умовах можна змусити бджіл відбудовувати стільники тонші, ніж звичайні.
Питання:
1.  Який найтонший стільник можна отримати і як це зробити? 
2. Які тонкі стільники (хто, де і коли) використовували в практичному бджільництві і навіщо? Взагалі, навіщо тонкі стільники можуть бути потрібними?

Загадка №6.
В давні часи бджіл розмножували тільки роїнням, причому не тільки дуже давно, але й всього 150-200 років тому. Згадаймо, що в працях  П.І. Прокоповича про відводки — жодного слова. А от сьогодні основним  методом розмноження бджіл є формування відводків.  Хто, де і коли зробив перший відводок? 

Загадка №7.
Чим відрізняється варшавський вулик від поширеного у нас вулика-лежака, який ми називаємо українським?

Загадка №8.
При сприятливих умовах кожна бджола може вигодувати певну  кількість бджолиних личинок. Ця величина відома і мала б бути,  на нашу думку (О.К.),  написана в кожному підручнику з бджільництва великими літерами, але, на жаль, існуючі підручники ще дуже далекі від досконалості. Знаючи цю величину, можна було б теоретично розрахувати, скільки ж бджолиних сімей можна зробити за сезон з однієї сім'ї, що перезимувала, створивши їй ідеальні умови для розмноження. Інша справа, наскільки реально на практиці створити такі умови, але кожен пасічник має чітко знати про потенціал розмноження бджіл. Тому формулюємо два взаємопов'язаних між собою запитання.
Питання:
1. Який коефіцієнт розмноження бджіл, тобто скільки бджолиних личинок може вигодувати одна бджола при найсприятливіших умовах за все своє життя?
2. Який коефіцієнт розмноження бджолиних сімей, тобто скільки бджолиних сімей можна зробити з однієї, забезпечивши ідеальні умови для розвитку?
3. Перерахувати умови, необхідні для забезпечення максимально швидкого розмноження бджолиних сімей.

Загадка №9.
Який найпоширеніший у світі вулик?  Приблизно скільки таких вуликів є в Україні? 

Загадка №10.
В давні дореволюційні часи кожен шанований купець на Великдень вважав за честь поставити в церкві велику воскову  свічку — таку, яка б горіла протягом усіх пасхальних свят. Декілька з найбільших свічок  були виготовлені і в Україні.
Питання: 
1. Якої ваги свічку вважалося престижним поставити на Великдень у дореволюційні часи?
2. Яка найбільша воскова свічка зроблена  в Україні (де і коли)?
 

Загадка №11.
Що ж таке бджола? Спробуйте  дати найкоротше визначення. 
Спробуйте дати чітке й однозначне визначення одним, нехай і довгим, реченням, того, що ж таке є БДЖОЛА. Попереджаємо, що це не так просто. Тут ніяка "Божа комаха" не пройде, бо звичайнісінькі мурахи, яких  всі пасічники не полюбляють, також, без всякого сумніву,  є такими ж божими творіннями, як і бджоли,  і мурахи також приносять велику користь. А оси, шершні та навіть деякі мурашки також мають жала, а нектаром і пилком харчуються дуже багато різних комах від мух і клопів до жуків і метеликів.
Так що ж таке бджола?
Підказка: не підходять визначення : та що носить мед, чи та, що живе у вулику, тому що, знаючи правильне визначення ви маєте,  побачивши комаху на квіточці,  сказати – так, це бджола. Більше того, взнати бджолу ви повинні навіть  знайшовши в полі мертву комаху і подивившись на неї через збільшувальне скло.

Загадка №12.

Які  морфологічні помилки на скульптурі бджоли ?

Загадка №13.
Назвіть шість принципових відмінностей між колодою та дуплянкою. Окремо для вишуканих знавців – в чому особливість традиційної грузинської дуплянки? 

Загадка  №14.
Назвіть п'ять основних пристосувань, які забезпечують виживання бджіл взимку. Причому кожне з цих пристосувань життєво важливе.

Загадка № 15.
На фотографії зображений дивний костюм пасічника. На перший погляд він звичайний, але в ньому немає ні рукавів,  ні навіть отворів для рук. Як не дивно, але такі костюми насправді застосовуються. Ким, де, коли і навіщо?

Загадка №16.
Навіщо вирощують гречку, якщо її не їдять? В сусідній з нами Словаччині населення навіть не знає, що таке гречана каша, ніхто ніколи її навіть не куштував і в очі не бачив. Але в той же час гречку в невеликих об'ємах на полях вирощують і населення знає назву цієї культури. А називають її дуже дивно -  поганка, так як у нас називають  отруйні гриби білого кольору на тоненьких ніжках. Пасічники навіть підвозять бджіл на її масиви, а населення знає вигляд і смак гречаного меду. Так навіщо ж її вирощують? Невже для того, щоб отримати мед та пилок?

Загадка №17.
Навіщо збирають пилок, якщо його населення не споживає і бджолам назад його не згодовують? В сусідній з нами Словаччині населення навіть не знає, що існує такий продукт бджільництва, як сушене пилкове обніжжя. Ніхто його ніколи, як і гречану кашу, навіть не куштував. В той же час в країні добувають 800 тон пилку, причому за межі країни його не вивозять. Так що ж вони з ним роблять?

Загадка №18.
Яка рослина має найвищу пилкову продуктивність?  Існують медодайні культури з дуже великою медопродуктивністью.  Це, наприклад, біла акація, липа,  крутай головатий, аммі зубна та фацелія. Існують також рекордсмени по пилковій продуктивності. Якщо бджіл поставити біля масивів цих рослин,  то вони вщент забивають велику кількість стільників пергою. Назвіть хоча б пару таких рослин. Але яка з рослин є рекордсменом по продукції пилку? В  тій же Словаччині до неї навіть підвозять бджіл пасічники, які спеціалізуються  на збиранні пилку.

Загадка №19.
Найдавнішими дерев'яними вуликами в нашій місцевості вважаються колоди і дуплянки. Але дефіцит старих дуплистих дерев, з яких можна було зробити дуплянку,  змусив пасічників робити житло для бджіл з інших матеріалів. В древній Греції та Єгипті, де досить тепло, робили вулики у вигляді великих глиняних горщиків чи труб, розташованих горизонтально. В Європі робили вулики з соломи і називали їх сапетками. В Греції і Болгарії також були поширені плетені з лози вулики, які обмазували глиною. Але в більш холодному кліматі найкращим матеріалом все ж таки залишалася деревина, яка є гарним теплоізолятором.  Оскільки стовбурів для дуплянок не вистачало, придумали робити вертикальну і квадратну в перетині "дуплянку" з 4 широких дошок. Власне, вулик П.Прокоповича, є вдосконаленим різновидом дощатої "дуплянки", але дошки для виготовлення вуликів застосовувалися ще до винаходу П. Прокоповича. Хто і коли першим почав застосовувати дошки для виготовлення вуликів? 

Загадка №20.
Відповідь на цю загадку має знати не тільки кожен пасічник, а й взагалі кожен українець. Мені й самому соромно, що ще рік назад я цієї відповіді не знав. 
На Канівських горах, де навкруги цілі ліси білої акації і куди вивозять бджіл тисячі українських пасічників,  на горі березі Дніпра похований Тарас Григорович Шевченко. Над його могилою стоїть пам'ятник, який, хоча б по фотографіях, відомий кожному українцю, а дуже багато з нас до того пам'ятника підіймалися і бачили його своїми очами. Які слова нашого улюбленого поета написані на цьому пам'ятнику?

Загадка № 23.
Відкривайте будь-який найостанніший підручник з бджільництва українською чи російською мовами і в ньому написано, що в світі існує 4 види бджіл роду Apis. Одна з них нам добре відома наша бджола медоносна Apis mellifera  і три види індійських бджіл. Мала індійська Apis florea  та велика (іноді її називають гігантською) індійська Apis dorsata будують всього один стільник, розташований зазвичай під гілкою дерева чи під скельним виступом. Середня індійська, або воскова  бджола Apis cerana  (або іноді пишуть Apis indica) дуже схожа на нашу медоносну бджолу, живе також в дуплах і будує паралельні стільники, але вона трішечки менша за розміром і в трутневих комірках якої є отвір в кришечці. Кажуть що саме від цих бджіл кліщі вароа перейшли на медоносних бджіл  на Далекому Сході Росії чи на півночі Китаю.
Таким чином, згідно вітчизняних і російських підручників (школа то одна),  всього нараховуються 4 види бджіл роду Apis. 
Але так вважали науковці років 40-50 тому і з того часу цю інформацію справно переписують з підручника в підручник. Сьогодні науковці вважають, що кількість видів бджіл роду Apis зовсім не 4 і це чорним по білому написано в наукових монографіях навіть російською мовою, не кажучи  вже про десятки серйозних наукових статей англійською мовою. 
Так скільки існує видів бджіл роду Apis? Доцільно нагадати, що в біології видом називається групи різних чи навіть зовні схожих між собою тварин, які не схрещуються між собою або схрещуються, але не дають потомства, здатного до подальшого розмноження. 

Загадка №24
Звичайні дуплянки, "дуплянки" з дошок та перші рамкові вулики були одностінними, як і колоди. Але знайшовся пасічник, який запропонував вулики робити двостінними з утепленням між стінками. Це дозволило не заносити тонкостінні вулики в стебник, а  "зимувати пні на тічку". До речі, в Білорусії та в прибалтійських країнах двостінні вулики  дуже поширені,  тому що в більшості місцевостей вода знаходиться дуже близько і побудувати зимівник підземний чи навіть напівпідземний сухий  зимівник проблематично. Причому в Білорусії традиційним є вулик з двостінними  тільки передніми та задніми стінками, а в країнах Прибалтики всі 4 стінки двостінні. Та й в Радянській Україні був період, коли серійно випускалися двостінні українські вулики-лежаки. 
Запитання - хто ж першим запропонував робити вулики двостінними?

Загадка №25.
В Болгарії на одній із пасік я побачив рогаті вулики-лежаки, причому два роги стирчали наперед в кожному вулику. Якби таких рогів було 4, і розташовані були вподовж вулика, то я б сказав, що то носилки для переносу бджіл, а так тільки два та й то чомусь тільки спереду вулика, дійсно, як роги у бика, та ще й виставлені вперед. Виготовлені  вони були з планок  довжиною з півметра , прибиті, до верхньої частини бокової поверхні вуликів-лежаків  і стирчали наперед на 20 см (дивись рисунок). Так навіщо  вулику “роги”?

Загадка №26.
Майже кожен пасічник — столяр. 
Питання: так що ж за інструменти зображено на фотографіях  та хто і в яких випадках ними  користується?



Загадка №27
Зазвичай мед відбирають до Медового Спаса 14 в серпня. Так є в сучасних вуликах і так робили раніше в дуплянках. . А  от в колодах мед вирізають тільки в жовні. Чому?

Загадка №28.
Що означає пасічницький термін «скрелі»?

Загадка №29
Чому в дуплах в лісі меду завжди багато, а у сучасних вуликах менше?

Загадка №30
Як правильно з’єднати два кусочки вощини? 

Загадка №31
Який продукт бджільництва дорожчий за золото? 

Загадка №32
Яка сама божественна в світі професія?

Є ще й загадка від П.Прокоповича. сформульована редакцією:
Куди П.Прокопович дівав своїх бджіл?
Бджоли щороку роїлися, зимував гарно, не закурював, не продавав, а кількість сімей на пасіці , згідно звітам про роботу школи , була стабільною (детальніше в БК 2-2010, стор. 26 в статті про пасіку П.Прокоповича).
 


Повернутись на попередню

До початку сторінки


bigmir)net TOP 100
Вебмайстер Юрій Мирний