Медицина цікавиться трьома здатностями організму:
протидії хворобам, боротьби з уже існуючою хворобою і відновлення після
різних уражень. Ці здатності організму мобілізуються за допомогою апіпрофілактики,
апітерапії [1]. Значна частина лікарів ставиться до цього універсального
методу лікування як до нового напряму. Це пояснюється тим, що критична
екологічна ситуація, яка склалася в Україні в кінці 80-х років ХХ століття
у зв’язку з Чорнобильською катастрофою, змусила медичну громадськість шукати
нові шляхи профілактики, оздоровлення та збереження здоров’я населення.
Такими засобами лікування, які відповідають усім
вимогам сьогодення, проте своїми коріннями сягають у сиву давнину, є продукти
бджільництва.
Предметом наукових досліджень українських вчених
є радіопротекторна та антиоксидантна дія продуктів бджільництва у постчорнобильський
період, їх ефективність при інфекційному гепатиті у дітей, дисбактеріозах,
алергіях, зниженні імунітету, процеси пероксидації в організмі людини при
різних патологічних станах, їх особливості при застосуванні продуктів бджільництва.
Ними встановлено, що продукти бджільництва виявляють позитивний терапевтичний
ефект при лікуванні виразки шлунка та 12-палої кишки, вегето-судинних дисфункцій,
мононуклеозів, гострих респіраторних та кишкових захворювань [2]. Тобто
можна говорити про поліфункціональність і універсальність дії продуктів
бджільництва. До речі, апробація продуктів бджільництва проводиться в багатьох
науково-дослідних центрах та клініках, які підтверджують ефективність апітерапії.
Порушення оксидантних і антиоксидантних систем при
різних захворюваннях мають загальнопатологічний характер і, очевидно, у
найближчому майбутньому будуть поглиблюватись через поліморбідність уражень
організму, а також несприятливі екологічні впливи. Їх дослідження дозволило
вперше обґрунтувати середню одноразову і добову лікувальну дозу, тривалість
впливу, сучасні аспекти використання продуктів бджільництва в залежності
від хвороб, системності уражень організму, взаємозалежності патологічних
процесів. Наводяться народні і сучасні фармацевтичні форми вживання продуктів
бджільництва [2].
Великий інтерес до продуктів бджільництва і, зокрема,
квіткового пилку проявляють вчені Словаччини. Кожний другий рік в м. Кошіце
на високому науковому рівні, з міжнародною участю проводяться апіфітотерапевтичні
дні, які очолює заввідділенням натуральної медицини і лікувального харчування
факультетської лікарні ім. Л. Пастера доцент Штефан Кошлик [3,4].
Біологічні аспекти продуктів бджільництва є предметом
вивчення вчених інституту біорізноманіття Словацького аграрного університету
в Нітрі під керівництвом доцента Яна Бриндзи. Спеціалісти дійшли висновку,
що продукти бджільництва з різних видів рослин містять надзвичайно цінні
біологічно активні речовини, які з великим успіхом можуть використовуватись
в апіфітотерапії. Діапазон їх інтересів охоплює проблему якісних характеристик
продуктів бджільництва як потенційної харчової добавки, мікробіологічну,
антиоксидантну і антирадикальну можливість і склад медопродуктів, огляд
параметрів показників здоров’я людей, що споживають продукти бджільництва,
есенційні амінокислоти у їх складі тощо[5-11].
Підхід, який базується на законах природи, дозволяє
зберегти здоров’я людини і відновити його з метою продовження тривалості
життя. Рівень життєвої активності залежить від мудрого вибору продуктів
харчування, води, яку п’ємо, повітря, яке вдихаємо. У цьому величезну роль
відіграють мінеральні елементи та вітаміни, найбагатшою коморою яких є
продукти бджільництва – мед, квітковий пилок, маточкове молочко тощо. Вони
містять залізо, мідь, марганець, двоокис кремнію, кальцій, калій, натрій,
фосфор, алюміній, магній та інші життєво важливі елементи, вітамін С, якого
у квітковому пилку більше, ніж у будь-якому фрукті чи овочі. До речі, мед
– прекрасне середовище, в якому вітаміни зберігаються тривалий час.
Метою наукової праці НДІ фітотерапії УжНУ було проведення
в умовах клініки дослідження впливу деяких продуктів бджільництва на стан
здоров’я як хворих, так і практично здорових людей.
З поставленої мети випливають наступні завдання:
• в одноразовому спостереженні провести дослідження
впливу на стан здоров’я пацієнтів таких продуктів бджільництва, як пилок
квітковий капсулований (Bee pollen – natural, виробництва Vega konti s.r.o.,
92553 Pata, Slovakia) та багатокомпонентні медопродукти «Вітал», «Апіфорте»,
«Кротон» торгової марки «Мед Карпат»;
• вивчити вплив вищевказаних засобів на функціональний
стан гепатобіліарної системи у хворих на хронічний алкогольний гепатит;
• враховуючи факт поширеності йододефіциту на переважній
частині України, провести дослідження нових медопродуктів – «Ламімед» та
«Велет-йод», які у своєму складі крім натурального меду, квіткового пилку
та маточкового молочка містять ще і біогель «Ламідан» з тихоокеанської
водорості ламінарії японської, багатої на йод (виробництва «Ламідан», Одеса).
Матеріали і методи дослідження. Клінічне дослідження
вищевказаних продуктів бджільництва було проведено у 80 хворих на хронічний
гепатит алкогольного ґенезу середнього ступеня важкості з вторинним дуоденітом
та есенціальною гіпертензією, яким призначалася базисна терапія. Чоловіків
– 55, віком 20-60 років, жінок – 25, віком 25-55 років. Хворі перебували
на стаціонарному лікуванні у гастроентерологічному відділенні Ужгородської
центральної міської клінічної лікарні. Контрольну групу склали 45 чоловік,
які приймали тільки базисну терапію.
Квітковий пилок капсулований приймали 25 чоловіків
і 15 жінок по одній капсулі два рази на день протягом одного місяця.
Медові композиції «Вітал», «Апіфорте», «Кротон»
отримували 20 чоловіків і 5 жінок за такою схемою: одну чайну ложку біопрепарату
розчиняли в 100 мл. прокип’яченої води кімнатної температури і приймали
три рази на день за 20 хвилин перед їдою. Курс лікування – три тижні.
«Ламімед» і «Велет-йод» отримували 10 чоловіків
і 5 жінок по одній чайній ложці два рази на день за 20 хвилин перед їдою,
розсмоктуючи в ротовій порожнині. Курс лікування – три тижні.
Для діагностики функціонального стану печінки і
шлунка використовувалися біохімічні показники (АлАТ, АсАТ, тимолова проба,
загальний білірубін), клініко-інструментальні методи, в т.ч. ультразвукове
дослідження гепатобіліарної системи та інтрагастральна топографічна рН-метрія.
Глюкоза крові в динаміці вимірювалася за допомогою апарата глюкометр фірми
BIONIME (Швейцарія).
Результати дослідження. Під впливом продуктів бджільництва
(як капсулованого квіткового пилку, так і медових композицій) у хворих
основної групи нормалізувалася функція печінки, суттєво покращився апетит,
припинилися проноси, зменшилися явища диспепсії, здуття, болісних відчуттів
у правому підребер’ї, зросла працездатність і загальний тонус організму
(таблиця 1).
Із даних таблиці 2 випливає, що позитивні зміни відбуваються
у показниках активності патологічного процесу паренхіми печінки у досліджуваної
групи хворих.
Згідно з таблицею 3, у хворих, які приймали продукти
бджільництва, спостерігається покращення функції паренхіми печінки, зменшення
її розмірів.
Одноразовий прийом продуктів бджільництва уже через
годину призвів до покращення виділення жовчі в пацієнтів з явищами гіперкінезу
органу. Під впливом вказаних біопрепаратів відзначалося зниження рН шлунка,
підвищення кислотності шлункового соку.
При дослідженні глюкози в крові в динаміці виявлено
незначне підвищення її вмісту практично у всіх хворих через 30 хв. після
прийому біопродукту, що є науково підтвердженим фактом. Через 3 години
після прийому подразника ендокринної системи глікемічна крива наближається
до показника норми. Це дає підставу вважати, що продукти бджільництва суттєво
не впливають на показники глюкози в крові. Динаміка цих змін представлена
в таблиці 4.
Дослідження біокомпозицій «Ламімед» і «Велет-йод»
продовжується, оскільки ці продукти потребують більш тривалого вивчення
їх впливу на функцію щитовидної залози і встановлення оптимального вмісту
йоду в їх складі. Проте вже тепер можемо зробити висновок, що ці йодовмісні
медопродукти мають позитивний вплив на загальний стан організму і збереження
здоров’я людини.
Таким чином, клінічна апробація засвідчує те, що
лікувальний ефект при застосуванні продуктів бджільництва в поєднанні з
базисною терапією у пацієнтів з хронічним гепатитом середнього ступеня
важкості переважно алкогольного ґенезу з вторинним дуоденітом та есенціальною
гіпертензією є більш вираженим, ніж у групі контролю.
Висновки:
Цивілізація з її стресами і тиском на організм людини
внесла багато нових різновидів захворювань, однак принципи апітерапії постійно
розширюють горизонти їх пізнання. Цивілізація не внесла нічого нового в
фізіологічні і біохімічні закони. Природа з самого початку створила організм
в ідеальній чітко збалансованій формі, будь-яке порушення якої створює
умови для появи хвороб. Проте вона створила і засоби для попередження і
лікування цих хвороб. Такими засобами є і продукти бджільництва. Провівши
клінічну апробацію деяких різновидів медопродуктів, ми прийшли до наступних
висновків.
Одноразова дія препаратів меду свідчила про переважання
холеретичної дії над холекінезом.
Під впливом курсового лікування у групі хворих,
що приймали продукцію від торгової марки «Мед Карпат» «Вітал», «Кротон»,
«Апіфорте», а також капсулований квітковий пилок, порівняно з групою контролю
спостерігалися наступні зміни:
а) покращення суб’єктивних відчуттів, а саме – поліпшився
апетит, припинилися проноси, зменшилися явища диспепсії, здуття, болісні
відчуття у правому підребер’ї, зросла працездатність і загальний тонус
організму;
б) тенденція до нормалізації показників функціонального
стану печінки і жовчовивідних шляхів;
в) покращення функції паренхіми печінки, зменшення
її розмірів, товщини стінок жовчного міхура і зменшення обсягу.
Застосування досліджуваних біопрепаратів у терапії
дало можливість констатувати покращення жовчовиділення і кислототвірної
функції шлунка.
Дослідження вмісту цукру в крові під впливом прийому
продуктів бджільництва показало, що біопрепарати суттєво не впливають на
рівень глюкози в крові.
Рекомендації. Клінічна апробація квіткового пилку
капсулованого та продукції від торгової марки «Мед Карпат» «Вітал», «Кротон»,
«Апіфорте», яка виготовлена з екологічно чистої сировини, отриманої на
території Закарпаття на базі пасічного господарства Віктора Паппа, підтвердила
доцільність застосування у хворих з хронічним гепатитом середнього ступеня
важкості переважно алкогольного ґенезу з вторинним дуоденітом та есенціальною
гіпертензією
Література:
1. Пащенко О.О. Міжнародний семінар «Апітерапія
в Україні». – Київ, 16 червня 2007.
2. Волошин О.І., Пішак О.В., Мещишен І.Ф. Пилок
квітковий (бджолина обніжка) в клінічній та експериментальній медицині.
- Чернівці, 1998. – С. 4-6.
3. Кошлик С. Сприятливі ефекти бджолиного пилку
при деяких хворобах //Матеріали міжнародної науково-практичної конференції
«Актуальні теоретичні та клінічні аспекти фітотерапії». - Ужгород, 19-21
квітня 2007. - С. 107-109.
4. Ko?l?k ?tefan. Pozit?vne ??inky v?elieho pe?u
u pacientov s chronickou hepatopatiou //Матеріали міжнародної науково-практичної
конференції «Довкілля і здоров’я людини». - Ужгород, 17-19 квітня 2008.
- С.28-32.
5. Гроф Я., Бриндза Я., Тот Д. Збір обніжкового
пилку // Матеріали міжнародної науково-практичної конференції «Актуальні
теоретичні та клінічні аспекти фітотерапії». - Ужгород, 19-21 квітня 2007.
- С. 191-195.
6. Качаніова М., Ножкова Я., Шрамкова К., Гроф Я.
Qualitative parameters for bee pollen as potential food supplement //Матеріали
міжнародної науково-практичної конференції «Довкілля і здоров’я людини».
- Ужгород, 17-19 квітня 2008. - С.199-202.
7. Ka??niov? Miroslava, K?azovick? Vladim?ra, N??kov?
Janka, ?r?mkov? Katar?na. Microbiological quality of fresh and stored bee-pollen
//Там же. – С.210-213.
8. Fatrcov?-?ramkov? Katar?na, Burdov? M?ria, N??kov?
Janka, Ka??niov? Miroslava. .Antioxidant and antiradical capacity of bee-pollen
obtained from chestnut (Castanea sativa Mill.) and mountain rye (Secale
strictum) //Там же. – С.213-216.
9. Fatrcov?-?ramkov? Katar?na, N??kov? Janka, Ka??niov?
Miroslava. Sugаrs in bee pollen of Papaver somniferum L //Там же. – С.217-219.
10. Fatrcov?-?ramkov? Katar?na , N??kov? Janka ,
Chlebo Peter , Schwarzov? Marianna , Ka??niov? Miroslava. Observation of
selected health parametres among human after consumption of chestnut honey
//Там же. – С.219-222.
11. Fatrcov?-?ramkov? Katar?na , N??kov? Janka,
Chlebo R?bert , Ka??niov? Miroslava. Essential amino acids in bee-collected
pollen for human diet //Там же. – С.222-225.
|
|