НА ГОЛОВНУ СТОРІНКУ

< ПОВЕРНУТИСЬ НА ГОЛОВНУ >


Ріпак виганяють з поля.

Уряд має намір контролювати структуру посівних площ, щоб здолати перекіс у бік високорентабельних культур.

Побоювання чиновників викликає розширення посівів культур, призначених для виробництва біопалива, у збиток іншим сільгоспкультурам. Міністерство агрополітики пропонує заборонити розширювати посіви соняшнику і ріпаку.

За словами замміністра агрополітики Олександра Шевченка, необхідно передбачити використання посівів соняшнику на рівні 10%, а рапсу - на рівні максимум 14-20%. "Я переконаний, що через декілька років буде і квотування, і ліцензування як вирощування, так і виробництва біопалива", - сказав він.

Зазначимо, що це не вперше, коли аграрне керівництво висловлює стурбованість з приводу того, що аграрії надмірно захопилися вирощуванням олійних культур (максимуму посіви соняшнику досягли в 2003 г.- 4001 тис. га). "Питання по соняшнику піднімалося в останніх 7-8 років кілька разів. Проте це швидше не питання балансу і недостачі якихось інших культур, а питання раціонального використання земель і сівозмін", - говорить керівник групи експертів Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа.

Поки ж чиновники на місцях говорять, що не втручаються в дії приватних власників. Як відзначив Петро Гаврилюк, співробітник управління розвитку АПК Рівненської ОДА, цього року в області ріпаку буде посіяно на 61% більше, ніж в 2007 р. "Одночасне скорочення пройшло по кормових культурах, що зрозуміло, враховуючи кризу тваринництва, а також по цукровому буряку, оскільки на ринку цукру два роки було надвиробництво, і аграрії бачать, що об'єктивна потреба в цукровому бурякові знижується", - говорить чиновник.

За його словами, вирощування ріпаку стимулюється високою рентабельністю і стабільно високим попитом на нього. "Зараз всі аграрії - це приватні підприємці, і я не уявляю собі, як можна вказати їм, що сіяти, якщо вони орієнтуються на кон'юнктуру. Хіба що квотуванням, але доки жодні роботи в цьому напрямку не проводилися", - говорить він.

Влада Полтавщини відзначає, що структура посівів в їх регіоні близька до оптимальної. "У нас не буде багато ріпаку, - говорить Петро Чипак, начальник відділу виробництва і маркетингу продукції рослинництва Полтавської ОДА. «У нас є науково розроблена структура, які культури оптимально сіяти в нашому регіоні. І йому відповідає клин. Проте у формування його структури ми не втручалися».

Експерти відзначають, що втручання держави навряд чи можливо у вигляді адміністративних заходів. "У таких випадках вдаються до стимулюючих заходів, наприклад, дотаціям, тобто йде вплив економічними чинниками", - говорить Володимир Лапа. За науковими розрахунками, Україна може нарощувати посіви ріпаку до 2,5 млн. га, тому часовий запас у аграріїв ще є. "По соняшнику треба знайти баланс між інтересами виробника і раціональним використанням землі", - говорить Лапа.

Проте реальних важелів впливу на агровиробника в плані вибору культур для посіву у влади зараз немає. Єдиним заходом в цьому напрямку можна рахувати пропозицію кервників окремих регіонів ввести агрохімічний паспорт земель (щоб була можливість порівнювати стан земельної площі через певні часові проміжки). Однак досі такі наміри носять декларативний характер.

Джерело: Finance.ua
04.04.2008


< ПОВЕРНУТИСЬ НА ГОЛОВНУ >


bigmir)net TOP 100
Вебмайстер Юрій Мирний