НА ГОЛОВНУ СТОРІНКУ

< ДО УКРАЇНСЬКИХ СТОРІНОК >    < К РУССКИМ СТРАНИЦАМ  >


Влітку – щирі друзі, а взимку – вороги?

Ці маленькі, скромні пташки влітку майже непомітні – вони старанно працюють в гущавині гілок, визбируючи шкідливих комах та гусінь. Завжди голодні пташенята постійно вимагають їсти, тому батькам доводиться просинатися з першими проміннями сонця і пізно лягати, щоб нагодувати свою малечу. Однак навіть в дні, коли поживи зовсім мало, ці пташки не поспішають з'являтися на пасіці – вони чудово розуміють чим може закінчитися зустріч з бджолами за теплої погоди.
Та ось пташенята вже вилетіли з гнізда, облетіло листя з дерев, поховалися від холодів під кору та в шпарини всі літаючі та повзаючі, полювання стає дедалі важчою справою. Голод змушує цих пташок тулитися поближче до людських осель, шукати поживу саме тут. Сумні сади стають веселішими, коли з гілки на гілку починають перепурхувати і дзвінко виспівувати зграйки таких знайомих нам синиць. 
Так, саме про них іде мова. За великим рахунком для більшості з нас вони і взимку є вірними помічниками садівників та городників, адже від їхнього пильного ока не сховається жоден шкідник. Маленькі синиці оглядають всі кущі і дерева, зазирають до найменших шпарин і дістають звідти на світ Божий всіх, хто наступної весни міг би зменшити наші врожаї. 
От тільки шкода, що дуже часто замість того, щоб в поті чола видовбувати комашок з щілин, синиці займаються таким собі рекетом. І не де – небудь,  а на нашій улюбленій пасіці. Для цього є всі умови, особливо там, де бджоли зимують на вулиці. Робиться все дуже і дуже просто – підлітає синиця до вулика, сідає на прилітну дошку і починає стукати дзьобом по вулику. Чи спеціально це робиться чи ні, ще невідомо, але вчені відзначають, що в маленьких головах синиць вистачає розуму і для набагато складніших речей. Досить подивитися зблизька в розумні очі цих пташок і стане зрозумілим, що вони  не просто так товчуться  по вулику, а навмисно викликають до льотка бджіл. Як тільки якась бджола стривожиться і задумає поглянути, хто ж там не дає спокійно спати, вона рушає до льотка. Але ж надворі холодно, бджоли восени і взимку малорухливі; тільки приповзе бджола до льотка, а синиця її хап! Від льотка на гілку – і через кілька секунд від бджоли тільки спогад залишився. Так і пурхають цілий день синиці до вулика і від нього.
Що цікаво, здається, що пасіка і бджоли є для них ніби запасним варіантом. Цього року синиці на пасіку до мене прилетіли саме тоді, коли впав перший сніг і здобувати поживу в інших місцях стало важко. До цього їх і близько біля  пасіки не було, а як ліг сніг, всі прилітні дошки були витоптані маленькими лапками. Розтав сніг – і синиці щезли, полетіли туди, де можна прогодуватися, а вулики залишили на чорний день. 
Одній синиці на один день, щоб прохарчуватися потрібно не так і багато бджіл, але якщо на пасіку завітає зграйка в 20-30 пташок, бджолині сім'ї почнуть танути досить швидко. Та і турбуються бджоли від таких гостей, поїдають більше корму, можуть і не витримати до кінця зими. 
Отже, на пасіці взимку синиці – гості небажані. Знищувати їх не можна, потрібно пам'ятати, що вони і шкідникам не дають спокою. Залишається відлякувати їх від вуликів, нехай харчуються там, де і повинні, або ж не дати їм доступу до льотків.
В одному із старих пасічницьких видань згадувалося, як пасічник відлякував синиць з пасіки, намалювавши на кожному вулику кола, які схожі на великі очі. Підлетівши до такого страховища, синиці лякаються і летять геть. 
Набагато більше способів не дати синицям вільно почувати себе на льотку вулика. Для цього застосовують пластмасові сітки, які вільно висять над прилітною дошкою і заважають синицям дістатися безпосередньо до льотка. Іноді замість таких сіток на прилітну дошку похило ставлять нешироку планку такої довжини, щоб вона трішки перекривала довжину льотка – синиці до нього не доберуться, а за теплої погоди бджоли можуть облетітися – планка їм не перешкоджатиме.
Можна також наламати соснових гілочок і прикріпити їх над льотком, в цьому разі синиці не зможуть розбійничати – їм перешкоджатиме колюча хвоя, а бджоли матимуть вільний вихід з вулика.
І останнє. Які б способи не застосовував пасічник для відлякування синиць від своїх вуликів, а влаштувати для них годівницю він просто зобов'язаний! Ось-ось впаде сніг і засипле все навколо, все затихне під білою ковдрою і ось тоді так приємно буде побачити, як працьовито пурхає в саду перед вікном зграйка жовтогрудих пташок. Підгодуйте їх і в лютому не хтось інший, а саме синиця першою нагадає про те, що ось-ось прийде весна!

Юрій Сенчук, 
Полтавська обласна громадська організація "Бджола і Людина"
05.02.2008


< ДО УКРАЇНСЬКИХ СТОРІНОК >    < К РУССКИМ СТРАНИЦАМ  >


bigmir)net TOP 100
Вебмайстер Юрій Мирний