НА ГОЛОВНУ СТОРІНКУ

< ДО УКРАЇНСЬКИХ СТОРІНОК >    < К РУССКИМ СТРАНИЦАМ  >


Королева трав медоносних.

Якщо біла акація і липа справедливо вважаються найкращими медоносними деревами, то серед трав перше місце всі пасічники заслужено віддають фацелії. 
Батьківщина фацелії – південно-східні штати США. Це однорічна, висотою 30-60см. рослина, яка під час цвітіння вкривається величезною кількістю квітів чудового світло-синього кольору.
Перші квіти з'являються через 4-6 тижнів після посіву, цвітіння триває протягом 1,5 місяців. Протягом всього цього часу бджоли дуже охоче відвідують квітуючі рослини и працюють на них з раннього ранку до пізнього вечора. Причому погода дуже мало впливає на відвідування – бджоли прилітають на фацелію і в сиру погоду і в найбільшу засуху. Пізно восени доводилося спостерігати, як листки фацелії рано-вранці аж скручуються від морозу, а серед дня вони набувають нормального вигляду і бджоли продовжують працювати на квітках.
Повідомлення про нектаропродуктивність фацелії досить суперечливі. В 1935 Інститут бджільництва визначив її в 300кг. Інші спеціалісти піднімають цю цифру до 500 і навіть 1000кг. з одного гектара.
Фацелія досить невибаглива до ґрунту, але віддає перевагу відкритим сонячним місцям. Вона досить непогано почуває себе на чорноземах, суглинках, супісках і торф'яних ґрунтах і тільки на солончаках росте погано і слабо розвивається. В тіні і на бідних ґрунтах фацелія розвивається гірше і закладає менше квіток, але навіть і в цих умовах бджоли активно її відвідують. Чим вищий рівень агротехніки, тим вища нектаропродуктивність.
Особлива цінність фацелії полягає в тому, що її можна висівати майже в будь-яку пору року і вона зацвіте саме в ту пору, коли це особливо потрібно пасічнику, чи точніше, його бджолам. Практикують посів фацелії під зиму – з таким розрахунком, щоб вона не встигла зійти до настання морозів, тоді вона зійде наступної весни. Рано-навесні можна сіяти фацелію по мерзлоталому ґрунту, пізніше її сіють з невеликими перервами через 2-3 тижні щоб отримати безперервно квітнуче поле. Найпізніші посіви проводять в кінці червня, на початку липня: тоді фацелія зацвіте якраз в середині серпня, тобто тоді, коли починається осіннє нарощування.
В колишньому радгоспі ім.. Шевченка під Полтавою фацелію кілька років сіяли в міжряддях молодого саду саме під осіннє нарощування. Наслідки були чудовими – бджолині сім'ї набирали силу прямо на очах, адже фацелія дає бджолам не тільки багато нектару, а і багато пилку, що особливо важливо восени, коли інших пилконосів в природі вже майже немає. Не були в програші і садівники, адже фацелія є чудовим сидератом, тобто після відцвітання її зелену масу приорюють як добриво. 
Сьогодні, коли залишається необробленою велика кількість земель, а та, яка обробляється, отримує обмаль органічних добрив, саме на цінність фацелії як сидеральної рослини варто звернути увагу агрономів і фермерів. Їм можна було б запропонувати таку схему – пасічники купують насіння, власники землі обробляють її і сіють, а по закінченню цвітіння, коли бджоли основну масу нектару вже зібрали, фацелію заорюють. Здається, така угода задовольнила б усіх – пасічники отримали мед, а господарі землі добриво.
Землю під фацелію потрібно готувати старанно, знищуючи основну масу бур'янів. Пізніше, коли фацелія підніметься і розкущиться, вона сама вже не дасть розростися бур'янам. Насіння невелике за розмірами, тому на один гектар його потрібно небагато – при суцільному посіві вистачить 10-12кг, а при широкорядному  - 6-8. Найкраще висівати фацелію після хоча б невеликого дощу – в мокрому ґрунті сходи з'являються вже на 8-й день, а в сухому лежатимуть набагато довше. Дуже бояться сходи фацелії кірки, яка з'являється на поверхні ґрунту після дощу. Оскільки насіння дрібне, його перед посівом змішують з піском.
Цвіте фацелія дуже довго, тому на одному суцвітті можна побачити і квітки, які тільки-но розкрилися, і достигле насіння. Збирати його починають тоді, коли в нижній частині суцвіття насіння починає осипатися.
Значний інтерес становить фацелія і для городників. ЇЇ радять висівати поблизу грядки з огірками – квітнучі рослини фацелії приваблюють до себе безліч комах, які одночасно забезпечать і якісне запилення огірків.

Юрій Сенчук, 
Полтавська обласна громадська організація "Бджола і Людина"
23.10.2007


< ДО УКРАЇНСЬКИХ СТОРІНОК >    < К РУССКИМ СТРАНИЦАМ  >


bigmir)net TOP 100
Вебмайстер Юрій Мирний