Микола Іванович Вовнянко з села Сокиринці, що в
Срібнянському районі Чернігівської області, з 1997 року виготовляє медовуху.
Три роки тому почав її продавати у Києві. В нього велика пасіка. Бджільництвом
займається останні 24 роки. Раніше робив вина, розводив кролів, виготовляв
меблі і шив жіноче взуття.
Медовуха – це медове вино 12-13 % міцності. Для її
виготовлення не потрібне спеціальне обладнання. Тільки великі дубові бочки
на 200 літрів. Спочатку Микола Іванович варить мед. Потім додає в нього
воду з криниці. На 50 кг меду – 120 літрів води. Після цього напій бродить
2 місяці. Якщо температура +25-27 може вибродити за місяць. Але потім довго
вистоюється.
– Дуже важливо вистояти напій. Вистойка може тривати
до півроку, – каже Микола Іванович. – Алкоголь получається в результаті
бродіння. Будь-які природні дріжжі – в даному випадку це винні дріжджі
– відмирають при концентрації 12-13 градусів. Отже якщо вино виготовлено
природним способом, воно не буває більше 13 і менше 12 градусів.
Микола Іванович використовує переважно гречаний або
липовий мед. Гречаний мед дає гарний насичений колір – медовуха тоді за
кольором, як квас або темне пиво. Якщо взяти квітковий або акацієвий мед,
медовуха буде світлою. Може бути навіть, як вода. З акацієвого меду не
варто робити медовуху – у процесі варіння і бродіння весь аромат цього
меду випаровується. Найкраща медовуха – з гречаного меду. Відчувається
запах і смак меду, пояснює пасічник.
- Сира медовуха відрізняється і за смаком, і за виглядом.
Вона мутна. Якщо вона мутна, значить вона або сира, або не відстояна. В
рік Микола Іванович продає приблизно 2 тони медовухи. – Тону вдома випиваємо.
Багато друзів, родичів, знайомих приїздять до мене в гості на село. Нікому
горілка зараз не потрібна. Давай тільки медовуху!
Завдяки ним він і розпочав три роки тому виготовляти
медовуху на продаж – побачив, що напій може мати попит. Зареєструвався
приватним підприємцем – платником єдиного податку, який сплачує щомісяця.
Іншими податками продукти бджільництва не обкладаються. Зазвичай продає
медовуху у Києві – на ярмарках, які проводять Київські районні адміністрації:
на Харківському масиві, Хрещатику, на вулиці Ванди Василевської, Комарова,
в Дніпровському районі. Літрова пляшка коштує 20 гривень, півлітрова –
10. Продавати приїздить через одну-дві, а то й через три суботи. Щоб привезти
в Київ 100 літрів медовухи потрібно приблизно 100 гривень на транспорт.
Собівартість 1 літра напою – щонайменше 8 гривень, каже Микола Іванович.
– Щоб одержати 100 літрів напою, потрібно не менше
40 кг меду. Тому медовуха не може бути дешевою. Кожна партія напою є неповторною.
Неможливо підібрати дві партії меду, однакові за якістю і нектарним складом.
Він сам розливає напій у пластикові літрові і півлітрові
пляшки. Пляшки з кришечками до них закупає оптом у фірми, яка їх виготовляє.
Одна пляшка з кришечкою обходиться близько 1,50 грн. На всіх пляшках –
однакова жовта етикетка. Її розробили і друкують друзі з Київпроекту. Там
на прохідній щоп’ятниці Микола Іванович або його 19-річна помічниця Люда
продають медовуху. Люда отримує 7% від виторгу. Вона вчиться в технікумі
на пасічника. Микола Іванович каже, що вона не стільки найманий працівник,
скільки його співпрацівник і соратник. Виготовляти медовуху Миколі Івановичу
допомагає дружина і два сина. Продавати – 21-річна прийомна донька Наталя
з Бахмача. Інколи допомагає хрещениця, яка зараз живе у Києві.
На вулиці Ревуцького, що на Харківському масиві Києва,
позаминулої суботи проходив черговий ярмарок. На столі стоїть невеликий
бочонок з медовухою, вишикувалися літрові пляшки з медовухою. Наталя пропонує
скуштувати напій всім, хто підходить. Дістає маленькі пластикові стопочки,
наливає третину стопочки. Дехто одразу купляє по дві-три пляшки. Дехто
каже, що дорого і уходить. Жінка з чоловіком 50 років підходить і каже,
що вже купляли напій на попередньому ярмарку. Їм сподобалося. Тому прийшли
купити ще.
-Медовуха смачна охолоджена. Перед вживанням ми її
тримаємо в холодильнику, – каже жінка.
Микола Іванович рекомендує зберігати медовуху при
температурі від 0 до +15 градусів у герметично закритій, бажано повній
посуді. Каже, що медовуху добре пити під час хвороби і після неї по 150-200
мл. на ніч перед сном. Навіть дітям старше двох років, які виснажені хворобою,
можна давати медовуху. Добова доза – 2 гр. напою на 1 кг. ваги.
Олена Каганець, «Народний
Оглядач»
07.06.2007
|
|