- А який у вас
мед, хазяїне?
- Ось, чистий соняшниковий.
Погляньте, який жовтогарячий, наче сонце світить з банки. А смачний,
а запашний!
- Ні, не треба, не буду
брати. Інший який-небудь є?
Чи не правда – знайома картина? Ось такі чи подібні
діалоги і стали причиною, що де б це не було – в Полтаві, в Одесі чи Донецьку,
але на будь-якому ринку продавці меду намагаються будь-що приховати, що
вони продають соняшниковий мед – називають його і медом з різнотрав'я,
і медом з жабрію, і будь-яким іншим, але не соняшниковим. Причина таких
хитрощів досить проста – не хочуть наші покупці брати мед з соняшнику.
Не хочуть і все!
Чим саме завинив соняшниковий мед, не знає ніхто,
але на сьогодні саме цей мед продається найгірше. Причому запитайте тих
же покупців, чому вони не хочуть придбати соняшниковий мед , то ніхто з
них не зможе дати точної відповіді. Найчастіше посилаються на , що хтось
колись комусь щось таке про цей мед сказав. От і ходять покупці по ринку,
шукають хорошого меду, проходять біля соняшникового мимо і йдуть далі.
Шукають «майського», платять за нього дурні гроші, а соняшниковий мед везе
пасічник додому – в кращому разі згодує бджолам навесні, в гіршому – пережене
на самогон.
А найбільше втрачають від цього саме покупці.
Чому? Спробуємо розібратися.
Суха цифра статистики свідчить, що на сьогодні найчастіше
люди помирають від серцево-судинних хвороб. Серцеві м'язи працюють в нашому
організмі найбільше, працюють вдень і вночі, без перерви на обід і без
вихідних, спалюють величезну кількість калорій і перекачують сотні тон
крові.
Уявіть собі, за одну годину серце виштовхує
в аорту близько 300 літрів крові, за добу – більше 7000л, а за рік –до
2500000л. Щоб розмістити всю кров, яку серце перекачує протягом життя людини,
потрібно було б 4375 залізничних цистерн.
Така робота вимагає постійного живлення, і живлення
безперебійного і якісного. Найкращим джерелом енергії для серцевих м'язів
є цукор. Але не той цукор, який ми звикли купувати в магазині – цей цукор
називається сахарозою і його наш організм вимушений розщеплювати до простішого
цукру – глюкози, яка і використовується для роботи серця. А чи немає в
природі іншого джерела глюкози, такої потрібної для нашого серця? Є, і
знають цей продукт всі, і називається він просто – мед.
Так от – серед всіх медів рекордсменом за кількістю
глюкози є соняшниковий! Саме завдяки високому вмісту глюкози соняшниковий
мед так швидко кристалізується, інколи вже через 2-3 тижні після відкачування.
А покупці-«специ», не знаючи такої особливості цього меду,
зневажливо пирхають – «Намішали цукру, воно і закристалізувалося». Інколи
в соняшниковому меді глюкози так багато, що вона викристалізовується на
його поверхні білим шаром завтовшки в кілька сантиметрів.
В інших медах таке явище майже ніколи не спостерігається. Мій хороший знайомий,
Титаренко Олександр, на серце не скаржиться, але як тільки побачить в магазині
бідони з медом, обов'язково перевірить, чи є в них зверху глюкоза, якою
можна поласувати.
Перевага глюкози меду в тому, що після його споживання
вона швидко переходить в кров без енергетичних затрат з боку організму
людини – мед не потрібно розщеплювати. Особливо це корисно для дітей і
людей похилого віку. Щоденне вживання навіть невеликої кількості соняшникового
меду забезпечить серце глюкозою, допоможе йому працювати ритмічно, довго
і сильно.
Відомо, що при серцевій недостатності порушується
артеріальний і венозний кровообіг, внаслідок чого в організмі затримуються
отруйні продукти обміну речовин. Мед сприяє тому, що печінка краще знешкоджує
токсини, водночас покращується процес сечовиділення, що допомагає виведенню
продуктів обміну і зменшує набряки.
Запитайте будь-якого лікаря і він підтвердить, що
хворобу набагато дешевше попередити, аніж лікувати. А для підтримки свого
серця кожному із нас потрібно так небагато – всього лише дві ложки соняшникового
меду в день.
26.07.2007
|
|