НА ГОЛОВНУ СТОРІНКУ

< ПОВЕРНУТИСЬ НА ГОЛОВНУ >


Слово про соняшниковий мед.
Юрій Сенчук, голова Полтавської обласної громадської організації «Бджола і Людина».

- А який  у вас мед, хазяїне?
- Ось, чистий соняшниковий. Погляньте, який  жовтогарячий, наче сонце світить з банки. А смачний, а запашний!
- Ні, не треба, не буду брати. Інший який-небудь є?

Чи не правда – знайома картина? Ось такі чи подібні діалоги і стали причиною, що де б це не було – в Полтаві, в Одесі чи Донецьку, але на будь-якому ринку продавці меду намагаються будь-що приховати, що вони продають соняшниковий мед – називають його і медом з різнотрав'я, і медом з жабрію, і будь-яким іншим, але не соняшниковим. Причина таких хитрощів досить проста – не хочуть наші покупці брати мед з соняшнику. Не хочуть і все!

Чим саме завинив соняшниковий мед, не знає ніхто, але на сьогодні саме цей мед продається найгірше. Причому запитайте тих же покупців, чому вони не хочуть придбати соняшниковий мед , то ніхто з них не зможе дати точної відповіді. Найчастіше посилаються на , що хтось колись комусь щось таке про цей мед сказав. От і ходять покупці по ринку, шукають хорошого меду, проходять біля соняшникового мимо і йдуть далі. Шукають «майського», платять за нього дурні гроші, а соняшниковий мед везе пасічник додому – в кращому разі згодує бджолам навесні, в гіршому – пережене на самогон.
А найбільше втрачають від цього  саме покупці. Чому? Спробуємо розібратися.

Суха цифра статистики свідчить, що на сьогодні найчастіше люди помирають від серцево-судинних хвороб. Серцеві м'язи працюють в нашому організмі найбільше, працюють вдень і вночі, без перерви на обід і без вихідних, спалюють величезну кількість калорій і перекачують сотні тон крові.

Уявіть собі, за одну годину  серце виштовхує в аорту близько 300 літрів крові, за добу – більше 7000л, а за рік –до 2500000л. Щоб розмістити всю кров, яку серце перекачує протягом життя людини, потрібно було б 4375 залізничних цистерн. 

Така робота вимагає постійного живлення, і живлення безперебійного і якісного. Найкращим джерелом енергії для серцевих м'язів є цукор. Але не той цукор, який ми звикли купувати в магазині – цей цукор називається сахарозою і його наш організм вимушений розщеплювати до простішого цукру – глюкози, яка і використовується для роботи серця. А чи немає в природі іншого джерела глюкози, такої потрібної для нашого серця? Є, і знають цей продукт всі, і називається він просто – мед.

Так от – серед всіх медів рекордсменом за кількістю глюкози є соняшниковий! Саме завдяки високому вмісту глюкози соняшниковий мед так швидко кристалізується, інколи вже через 2-3 тижні після відкачування. А  покупці-«специ», не знаючи такої особливості цього меду,  зневажливо пирхають – «Намішали цукру, воно і закристалізувалося». Інколи в соняшниковому меді глюкози так багато, що вона викристалізовується на його поверхні    білим шаром завтовшки  в кілька сантиметрів. В інших медах таке явище майже ніколи не спостерігається. Мій хороший знайомий, Титаренко Олександр, на серце не скаржиться, але як тільки побачить в магазині бідони з медом, обов'язково перевірить, чи є в них зверху глюкоза, якою можна поласувати.  

Перевага глюкози меду в тому, що після його споживання вона швидко переходить в кров без енергетичних затрат з боку організму людини – мед не потрібно розщеплювати. Особливо це корисно для дітей і людей похилого віку. Щоденне вживання навіть невеликої кількості соняшникового меду забезпечить серце глюкозою, допоможе йому працювати ритмічно, довго і сильно.

Відомо, що при серцевій недостатності порушується артеріальний і венозний кровообіг, внаслідок чого в організмі затримуються отруйні продукти обміну речовин. Мед сприяє тому, що печінка краще знешкоджує токсини, водночас покращується процес сечовиділення, що допомагає виведенню продуктів обміну і зменшує набряки.

Запитайте будь-якого лікаря і він підтвердить, що хворобу набагато дешевше попередити, аніж лікувати. А для підтримки свого серця кожному із нас потрібно так небагато – всього лише дві ложки соняшникового  меду в день.

26.07.2007


< ПОВЕРНУТИСЬ НА ГОЛОВНУ >


bigmir)net TOP 100
Вебмайстер Юрій Мирний