НА ГОЛОВНУ СТОРІНКУ

< НА ГОЛОВНУ СТОРІНКУ >

Весняні турботи пасічників.

Для того, щоб допомогти бджолам весною, пасічник повинен створити їм такі умови, щоб вони витрачали якомога менше енергії на підтримання потрібного мікроклімату у вулику та якнайкраще розвивались. На що ж потрібно звернути увагу в першу чергу?

Вулик. Якщо після зимівлі вулик дуже відсирів, його потрібно якнайшвидше замінити на сухий, бо вода при випаровуванні відбирає дуже багато тепла і у сирому вулику бджолам завжди буде холодно. Льоток після того, як дно очистили від підмору, у слабих сімей залишають тільки верхній – в цьому випадку до вулика не надходить холодне повітря через нижній. В залежності від сили сім'ї льоток залишають  на одну-три бджоли. Обов'язково потрібно простежити, щоб у вулику не було щілин, стельові дощечки та дах вулика повинні бути щільно підігнані. Мокре утеплення потрібно просушити, або замінити на сухе.

Корм. Дуже важливо, щоб у вулику завжди була достатня кількість корму, адже при кількості його менше ніж 8 кг матки зменшують відкладання яєць і темп розвитку сім'ї знижується. Поповнити кормові запаси можна різними способами, але обов'язково потрібно пам'ятати – до повного обльоту годувати бджіл рідким кормом небажано – це може викликати опоношення. Замість цукрового сиропу можна використати густу пасту. Її отримують шляхом додавання до меду цукрової пудри, а часом і пилку.
Дуже часто пасічники забувають про надзвичайно важливу частину бджолиного корму – пергу. Чомусь вважається, що досить дати бджолам меду чи сиропу, і сім'я буде швидко розвиватися. Однак нормальні молоді бджоли виростуть лише тоді, коли вони будуть отримувати в личинковому віці достатню кількість перги. Якщо у вулику перги обмаль, або ж вона зовсім відсутня, - ні про яку стимулюючу підгодівлю не може бути і мови.
Інакше замість розвитку сім'ї отримаємо повністю протилежний результат – бджоли без перги використовують для годівлі личинок запаси власного тіла, виснажуються і швидко відмирають, а личинки отримують недостатню кількість поживних речовин і бджоли народжуються слабшими, живуть менше – і в кінці кінців бджолина сім'я слабне.

Матка. Від якості матки багато в чому залежить успіх роботи пасічника. Тому при огляді бджолиних сімей  навесні звертають особливу увагу на наявність та якість матки. Причому зовсім не обов'язково шукати матку , витрачати на це час, особливо навесні, коли  потрібно все робити швидко. Для цього досить лише поглянути на розплід – якщо він  розташований щільно, немає пропусків комірок, немає запечатаних комірок, піднятих над поверхнею щільника (трутневий розплід) – значить матка якісна. Якщо ж матка у гнізді відсутня, на щільниках немає відкритого розплоду то бджоли ведуть себе неспокійно – метушаться, чути характерний сирітський гул. Дехто з пасічників практикує в такому випадку давати такій сім'ї відкритий розплід, щоб бджоли могли вивести собі свищову матку. Цей спосіб не можна визнати за найкращий – навесні бджолині сім'ї мають мало молодих бджіл, матки будуть вирощені не в найкращих умовах, та й пізніше дуже мало гарантії, що матка спарується з трутнями – і трутнів ще небагато, і погода ще нестійка. 
Навіть в найкращому випадку мине не менше місяця, перш ніж молода матка почне сіяти яєчка, а весь цей час відмиратимуть старі бджоли, сім'я слабнутиме.
В цьому випадку найкраще бджіл цієї сім'ї приєднати до слабенької сім'ї, де є матка. Така сім'я підсилиться, вигодує більше розплоду, а пізніше з неї можна буде зробити повноцінний відводок.

Юрій Сенчук, м.Полтава.

< НА ГОЛОВНУ СТОРІНКУ >


bigmir)net TOP 100
Вебмайстер Юрій Мирний